Orlando: 48 van 49 slachtoffers geïdentificeerd

De vijftigste dode is de schutter zelf. Alle lichamen zijn inmiddels geborgen.

Een nachtwake voor de slachtoffers van Orlando bij de Amerikaanse ambassade in Bangkok.
Een nachtwake voor de slachtoffers van Orlando bij de Amerikaanse ambassade in Bangkok. Foto Athit Perawongmetha / Reuters

Bijna alle slachtoffers van de schietpartij in de nachtclub in Orlando zijn geïdentificeerd. Van 48 van de 49 slachtoffers (de vijftigste was de dader) is de identiteit bekend. Dat heeft de politie van Orlando bekendgemaakt. Alle lichamen zijn inmiddels geborgen.

Twitter avatar OrlandoPolice Orlando Police 48 of the 49 dead have been identified https://t.co/JzPFtaYjmC

Zodra de nabestaanden op de hoogte zijn gebracht worden de namen van de slachtoffers op de website van Orlando geplaatst. Daar is te zien dat de meeste slachtoffers tussen de 21 en 37 jaar oud zijn. Er vielen ook 53 gewonden.

De terreuraanslag vond plaats tijdens een latino-avond. De meeste slachtoffers komen uit Puerto Rico, zei de Puerto Ricaanse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Rolando Padua tegen Reuters. Volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zijn ook zeker drie Mexicanen onder de doden.

Dodelijkste massale schietpartij

In de nacht van zaterdag op zondag, rond 02.00 uur lokale tijd, schoot de 29-jarige Omar Mateen uit Florida zijn semi-automatische AR-15 leeg op het uitgaanspubliek in club Pulse, een populaire homobar. Mateen werd gedood in een vuurgevecht met de politie. Het was de dodelijkste massale schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag op, maar Amerikaanse opsporingsdiensten hebben geen concreet bewijs dat de dader banden had met IS. Wel belde hij noodnummer 911. In dat telefoontje zwoer hij trouw aan de terreurbeweging. IS moedigt sympathisanten wel vaker aan aanslagen te plegen.

Mateen werd in 1986 geboren in New York, als kind van Afghaanse ouders. In 2013 kreeg de FBI hem in het vizier wegens opruiende uitspraken.

Lees ook over Omar Mateen Driftig, radicaal en homofoob

Homo-evenementen bij dreigingsanalyse

Hoewel er geen bewijs is dat Nederland gevaar loopt, heeft homobelangenorganisatie COC de politie gevraagd homo-evenementen mee te nemen in de dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat heeft voorzitter Tanja Ineke in een gesprek met NRC gezegd.

Maandagavond vindt bij het Homomonument in Amsterdam een herdenkingsbijeenkomst plaats. Bij het Facebook-evenement worden mensen opgeroepen om 19:00 uur met bloemen en kaarsen naar de Westermarkt te komen:

“We willen de LGBTQ-gemeenschap in Amsterdam een mogelijkheid bieden om samen te komen, te praten en te rouwen om het verlies die onze mooie familie in Orlando lijdt.”

Foto Ignace Schoot

Aanwezigen bij het Homomonument maandagavond. Foto Ignace Schoot

In Rotterdam wordt de aanslag maandagavond herdacht met een stille tocht van gaybar Ferry naar het regenboogzebrapad op de Westblaak. Burgemeester Aboutaleb schreef namens de Rotterdammers een condoleancebrief naar de burgemeester van Orlando.

Op het stadhuis heeft de gemeente Amsterdam naast de Amsterdamse, Nederlandse en Europese vlag ook de regenboogvlag uitgehangen.