Online beveiliger Symantec neemt Blue Coat Systems over

Symantec, groot geworden met virusscanners voor pc’s , wil de cloud gaan beveiligen voor bedrijven. Het koopt nu branchegenoot Blue Coat.

De Amerikaanse softwaregigant Symantec, bekend van beveiligingssoftware als Norton, neemt branchegenoot Blue Coat Systems over voor 4,6 miljard dollar – zo’n 4,1 miljard euro. De overname wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar voltooid.

Met de overname verstevigt Symantec (21.500 werknemers) zijn positie in de markt van cybersecurity. Symantec is nu wereldwijd marktleider in beveiligingssoftware voor persoonlijke computers. Het kleinere Blue Coat (1.700 werknemers) levert vooral diensten in de beveiliging van gegevens in de cloud. Blue Coat beveiligt zo’n 15.000 bedrijven en is daarmee de grootste beveiliger in die sector. Samen zijn ze goed voor een omzet van zo’n 4,4 miljard dollar.

Met de overname wil Symantec marktaandeel, maar ook stabiliteit kopen. Het bedrijf versleet de afgelopen vier jaar drie topmannen. Michael Brown was de laatste, hij stapte in april op na teleurstellende cijfers. Zodra de overname rond is, gaat Blue Coat-topman Greg Clark het bedrijf leiden. Blue Coat liet eerder dit jaar weten naar de beurs te willen. Volgens analisten is het geschatte bedrag dat daarmee zou zijn opgehaald ongeveer gelijk aan de prijs die Symantec voor het bedrijf betaalt.

Bain Capital, eigenaar van Blue Coat, gaat 750 miljoen dollar in het samengevoegde bedrijf investeren en private equity-firma Silver Lake verdubbelt een huidige investering tot een miljard dollar. De overname moet Symantec een besparing opleveren van 150 miljoen dollar.

Door een aantal geruchtmakende hackingsschandalen staat cybersecurity meer dan ooit op de agenda bij bedrijven. Zo kwamen vorig jaar de gebruikersgegevens van datingsite Ashley Madison op straat en werd entertainmentbedrijf Sony gehackt. Het aantal gevallen van cyberdiefstal en dataroof groeit jaarlijks sterk.