OM bereidt rechtszaak voor om motorbendes te verbieden

Een verbod kan betekenen dat motorbendes niet meer in het openbaar en in clubkleding mogen optreden.

Leden van motorclub No Surrender. Welke motorbende(s) minister Ard van der Steur wil verbieden, is niet bekend.
Leden van motorclub No Surrender. Welke motorbende(s) minister Ard van der Steur wil verbieden, is niet bekend. Foto Olaf Kraak / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) bereidt een zaak voor om een of meerdere zogeheten outlaw motorcycle gangs (OMG’s) te verbieden. Dat schrijft minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) in een Kamerbrief. Welke motorbende(s) de minister wil verbieden, is niet beschreven. Ook het OM wilde daar niet op ingaan: “we kunnen niks toevoegen aan de Kamerbrief”, sprak de woordvoerder.

Van der Steur schrijft in de brief dat het verbieden van de bendes de “de problemen van criminaliteit, ondermijning, intimidatie en overlast” niet oplost, maar het kan wel “barrières daartegen opwerpen, zoals het niet meer in het openbaar en in clubkleding mogen optreden en aan het verkeer deelnemen”.

“Ik wil graag benadrukken dat dit geen gelopen race is. Er is niet veel recente jurisprudentie inzake het verbieden van verenigingen.”

Zelfde methode als bij pedofielenvereniging Martijn

Een aantal jaar geleden deed men ook een poging om de motorclub Hells Angels te verbieden omdat het een criminele organisatie zou zijn. Dat mislukte. Het zal, kortom, niet eenvoudig zijn om tot een verbod te komen.

Het OM bereidt nu, “als onderdeel van de integrale aanpak”, een rechtszaak voor om een of meerdere motorbendes te verbieden omdat ze de openbare orde verstoren, schrijft persbureau ANP. Die methode is te vergelijken met de procedure die in 2014 tegen pedofielenvereniging Martijn werd gevoerd. De samenleving was door de activiteiten van de vereniging niet “daadwerkelijk ontwricht”, maar de “uitzonderlijk ernstige aard van de onderhavige gedragingen, de aard van de werkzaamheid van de vereniging en de daarmee strokende kennelijke bedoeling van haar leden” maakten een verbod noodzakelijk.

In de brief schrijft de minister verder dat de “OMG-problematiek hardnekkig is” en dat de “tot nu toe behaalde resultaten nog niet voldoende tot een vermindering van de problematiek leidden”.

    • Marissa van Loon