Saoedi-Arabië wil zonne-energie gaan opwekken met buitenlandse partners

Saoedi-Arabië wil in het noorden van het land twee zonne-energiecentrales bouwen. Het staatselektriciteitsbedrijf heeft buitenlandse ontwikkelaars uitgenodigd om in te schrijven op de projecten. Die hebben tot 20 juni de tijd om een met een plan te komen. Saoedi-Arabië heeft meerdere samenwerkingsplannen op het gebied van hernieuwbare energie. Het land schroefde zijn ambities op dat gebied wel iets terug. Eerder werd gemeld dat in 2040 een capaciteit van circa 41.000 megawatt moet zijn opgebouwd. De nieuwe doelstelling is 9.500 megawatt energie te genereren uit zonne- en windenergie tegen 2030. Daarmee is hernieuwbare energie goed voor 10 procent van de totale stroomcapaciteit. Saoedi-Arabië wil minder afhankelijk worden van olie. Om dat te bereiken wordt momenteel vooral ingezet op een hogere gasproductie. (ANP, Bloomberg)