Obama: schutter Orlando handelde alleen

Volgens de Amerikaanse president werd Omar Mateen wel via internet geïnspireerd door extremisten.

Obama hield maandag een toespraak in het Witte Huis over de terreurdaad in Orlando.
Obama hield maandag een toespraak in het Witte Huis over de terreurdaad in Orlando. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Er is geen reden om aan te nemen dat de schutter in Orlando deel uitmaakte van een terroristische organisatie. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd tijdens een toespraak in het Witte Huis. Volgens Obama lijkt het erop dat Omar Mateen weliswaar via internet werd geïnspireerd door extremisten, maar er zijn geen bewijzen van zijn betrokkenheid bij een terroristische organisatie, meldt persbureau AP.

Obama liet in zijn toespraak wederom weten voor strengere controle te zijn op de vuurwapenhandel. Verder stelde FBI-directeur James Comey maandag dat Mateen geen explosieven bij zich droeg tijdens de aanslag. Dit werd eerder wel gesuggereerd.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste zondag de verantwoordelijkheid op voor de aanslag in homoclub Pulse in Orlando, waarbij zeker vijftig doden vielen. Vijf mensen verkeren nog steeds in kritieke toestand.

Met zijn uitspraken op maandag bevestigt Obama het vermoeden dat Mateen handelde als een lone wolf. Dit werd direct na de aanslag ook aangenomen. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton wil dat meer actie wordt ondernomen om uitingen van IS van het internet te halen, zodat eenlingen als Mateen niet door dit gedachtegoed kunnen worden geïnspireerd, zo zei ze maandag in een toespraak.

Kritiek Trump

Presidentskandidaat voor de Republikeinen Donald Trump uitte zondag stevige kritiek aan het adres van Obama. In een tweet liet Trump weten dat de president wat hem betreft beter kan aftreden:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Is President Obama going to finally mention the words radical Islamic terrorism? If he doesn’t he should immediately resign in disgrace!

“Zal president Obama eindelijk de woorden ‘radicale islam’ gebruiken? Als hij dat niet doet zou hij onmiddellijk oneervol ontslag moeten nemen!”

In zijn toespraak maandag in de staat New Hampshire zei Trump migranten “voorlopig te willen weren” uit gebieden met een “bewezen terreurverleden”.

Disney World was potentieel doelwit

Volgens het Amerikaanse tijdschrift People Magazine was ook het in Orlando gelegen Disney World een mogelijk doelwit voor Omar Mateen. Dat zegt het blad op gezag van een anonieme bron bij de federale veiligheidsdiensten.

Ook op maandag werd bekend dat Mateen tweemaal een pelgrimstocht maakte naar Saoedi-Arabië. Dat maakte de Saudische minister van Binnenlandse Zaken bekend tegenover AP. Mateen bezocht het land tien dagen in 2011 en acht dagen in 2012.