NRC tipt: België – Italië

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: België – Italië, want Nederland mag best een beetje trots zijn op België.

Illustratie Pepijn Barnard

De huidige generatie Belgische voetballers was al talentvol en is nu tot volle wasdom gekomen. België staat zelfs tweede op de FIFA-wereldranglijst, achter Argentinië. Maar vier van de 23 spelers komen nog uit in de eigen competitie, ter vergelijking: in het huidige Nederlands Elftal spelen veertien spelers in de eredivisie. Veel van de Rode Duivels spelen bij grote Europese clubs en, nog belangrijker, hebben daar een dragende rol. Zo werd Kevin De Bruyne (Manchester City) dit seizoen vier keer verkozen tot speler van de maand, een record in Engeland. De altijd nog maar 23-jarige Romelu Lukaku maakte voor Everton 23 treffers in de Premier League. Vijf spelers uit de selectie hebben zich opgewerkt via de Nederlandse eredivisie. Twee minder dan Zweden, dat de meeste spelers met een eredivisieverleden heeft. De vijf Belgen die in Nederland zijn opgeleid, groeiden erna uit tot Europese (sub)toppers. Moussa Dembélé via Willem II en AZ, Dries Mertens via AGOVV, FC Utrecht en PSV en de verdedigers Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Toby Alderweireld bij Ajax.

Dat de vrijblijvendheid bij België weg is, was al te merken tijdens de laatste oefenwedstrijden. België versloeg Noorwegen tijdens de uitzwaaiwedstrijd met 3-2, na een 1-2 achterstand. Zowel bondscoach Marc Wilmots als verdediger Jan Vertonghen waren kritisch na afloop. “Als je tegen Italië of Ierland achter komt, kom je niet meer terug,” zo keek Vertonghen al vooruit naar de duels in de groepsfase van dit EK.

Weet je nog niet voor wie je moet zijn? Doe de EK 2016 juichwijzer

Letten op:

België: Yannick Carrasco, de aanvaller die voor Atlético Madrid scoorde in de finale van de Champions League.

Italië: Gianluigi Buffon, de 38-jarige doelman is toe aan zijn negende eindtoernooi, maar is nog lang niet versleten.

    • Diederik Huffels