Nederlandse in Qatar onder voorwaarden vrij

De 22-jarige Laura uit Utrecht, die zegt in het land verkracht te zijn, kan “binnenkort” naar huis, zegt minister Koenders.

Foto ANP / Robin Utrecht

De Nederlandse vrouw die sinds maart in een gevangenis in Qatar zit, is maandagochtend veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van 750 euro. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagochtend tegenover persbureau ANP. De 22-jarige Laura uit Utrecht is inmiddels op vrije voeten en kan zodra de boete is betaald het land verlaten.

Laura is volgens de lokale nieuwssite Doha News veroordeeld voor ongeoorloofde buitenechtelijke seks en openbare dronkenschap, net als de Syrische man door wie ze zegt te zijn verkracht. De Syriër is voor dezelfde zaken veroordeeld en krijgt 140 zweepslagen. Hij hoeft niet de gevangenis in.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ #Laura voorwaardelijk vrij. Ambassadeur @YvettevEechoud en personeel @NLinQatar vangen haar op

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zegt op Twitter opgelucht te zijn dat ze “binnenkort” naar huis kan:

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders: ‘Goed dat #Laura binnenkort naar huis kan. Opgelucht. We blijven ons inzetten voor alle Nederlandse gedetineerden wereldwijd.’

Zaterdag kwam via haar advocaat het verhaal van Laura naar buiten, die zegt in Qatar het slachtoffer te zijn geworden van een verkrachting. Volgens haar advocaat dreigde Laura te worden vervolgd voor buitenechtelijke seks, wat in het islamitische land verboden is.

De vrouw zou in Qatar met vakantie zijn geweest, toen er in een hotel iets in haar drankje werd gedaan. Later zou ze zijn bijgekomen in een onbekend appartement.

    • Pim van den Dool