Nederland tuimelt uit top 10 beste kinderrechten

In de jaarlijkse index over kinderrechten is Nederland gezakt van de tweede naar de dertiende plek.

Foto Roos Koole/ ANP

Nederland staat niet meer in de top 10 van landen die goed omgaan met de rechten van kinderen. Dat blijkt uit de ranglijst die de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRight op maandag naar buiten bracht. Ons land is gezakt van de tweede plek naar de dertiende plaats.

Deze forse daling komt vooral door de kritische beoordeling van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties.

‘Ongelijke toegang tot jeugdzorg’

Het comité concludeerde afgelopen jaar dat Nederland minder goed presteert op twee van de zeven indicatoren: er is minder budget beschikbaar dat zorgt voor de naleving van kinderrechten en de veranderde wetgeving is slecht voor de kinderrechten.

In een reactie laat KidsRight weten dat zij zich zorgen maken over kinderen die in armoede leven en over bezuinigingen die ook gezinnen treffen die van een minimuminkomen moeten rondkomen.

“Door de recente decentralisatie van de jeugdzorg in Nederland verschillen het aanbod en budget per gemeente, waardoor kinderen in Nederland mogelijk ongelijke toegang tot die jeugdzorg hebben”.

Noorwegen bovenaan, Afghanistan onderaan de lijst

Noorwegen is voor het tweede opeenvolgende jaar lijstaanvoerder van de index van 163 landen. In de top 10 staan verder ook Zwitserland, Finland, Portugal, Ierland, IJsland en Slowakije. Helemaal onderaan als slechtst presterende landen staan landen als Papoea-Nieuw-Guinea, Tsjaad en Afghanistan.

Volgens Oud-Kinderombudsman Marc Dullaert, tevens oprichter van KidsRights, doen landen te weinig om kinderparticipatie te stimuleren.

“Niet één van de 163 landen boekte op dit punt de hoogst mogelijke score. Dit betekent dat de standpunten van de 2,2 miljard kinderen in de wereld onvoldoende worden meegewogen bij kwesties die hen direct aangaan”.

    • Huib de Zeeuw