Microsoft wil LinkedIn kopen voor ruim 26 miljard dollar

Eerder gingen al geruchten dat Microsoft interesse had in LinkedIn.

Lex van Lieshout/ANP

Microsoft wil sociale netwerksite LinkedIn voor 26,2 miljard dollar (zo’n 23,3 miljard euro) overnemen. Eind dit jaar moet de deal afgerond zijn, zo meldt Microsoft. Het zou Microsofts grootste overname tot nog toe worden. Eerder werd Skype voor 8,5 miljard dollar ingelijfd.

Volgens het Amerikaanse techbedrijf zal er vooralsnog niks aan LinkedIn veranderen. “De naam, de bedrijfscultuur en de onafhankelijkheid zullen behouden blijven.” Ook behoudt de site zijn eigen topman, Jeff Weiner. Hij zal voortaan rapporteren aan Microsoft-topman Satya Nadella.

Wel is het plan dat LinkedIn, in samenwerking met Microsoft-diensten Office 365 en Dynamics, sneller moet groeien door de overname. De site heeft momenteel zo’n 433 miljoen gebruikers. Twee miljoen van hen zijn betalende leden. In Nederland hebben ruim 6 miljoen mensen een profiel.

LinkedIn schrijft rode cijfers

LinkedIn behaalde in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 149 miljoen dollar. Het bedrijf leed een verlies van 46 miljoen dollar, iets meer dan een jaar geleden. Ongeveer een vijfde van de inkomsten komt van betalende abonnees. De overige inkomsten komen vooral van de verkoop van gegevens van leden.

Hoewel beide bedrijven akkoord zijn met de overname, moeten de aandeelhouders van LinkedIn nog wel instemmen met de overname. Bij een deal krijgen zij per aandeel 196 dollar. Dat is bijna de helft meer dan de koers van LinkedIn bij het sluiten van de beurzen in New York op vrijdag. Het aandeel van LinkedIn staat - nog voor de opening van de beurzen in de Verenigde Staten - zo’n 50 procent in de plus.

De aandeelhouders zijn niet de enigen die akkoord moeten gaan met overname. De transactie moet ook nog goedgekeurd worden door toezichthouders.

Eerder gingen al geruchten dat Microsoft interesse had in LinkedIn. Microsoft-baas Satya Nadella noemde de netwerksite maandag een “fantastisch bedrijf”.

    • Bas Tooms