Kabinet schrapt bezuiniging van half miljard op zorg

Volgens staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) is het tijd dat ouderen en gehandicapten “nu het wat beter gaat dat ook merken”.

Staatssecretaris Martin van Rijn vorige week tijdens een bezoek aan wijkkverpleegkundigen.
Staatssecretaris Martin van Rijn vorige week tijdens een bezoek aan wijkkverpleegkundigen. Foto ANP / Remko de Waal

De voor volgend jaar geplande bezuinigingen van 500 miljoen euro in de ouderen- en gehandicaptenzorg zijn van tafel. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) maandagmiddag bekend gemaakt. Volgens Van Rijn is het na moeilijke jaren van kostenbesparingen in de gezondheidszorg tijd dat ouderen en gehandicapten “nu het wat beter gaat dat ook merken”.

Om de geplande bezuiniging van een half miljard was al lange tijd forse kritiek van een aantal oppositiepartijen en brancheorganisatie Actiz, die in een brandbrief aan de Tweede Kamer in april schreef dat de bezuinigingen “fataal” zouden zijn voor de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. Van Rijn zegde in een Kamerdebat diezelfde maand toe met minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) om tafel te gaan over de vraag of bezuinigingen konden worden verlaagd of helemaal geschrapt.

Van Rijn zegt dat het kabinet na een aantal jaren van hervormen nu “een punt kan zetten achter de bezuinigingen op de langdurige zorg”. Het schrappen van de bezuiniging van een half miljard is mogelijk doordat het kabinet 400 miljoen ruimte heeft gevonden bij de onderhandelingen over de begroting van 2017. De andere 100 miljoen wordt betaald met meevallers op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid voor langdurige zorg.

Begrotingsoverleg in volle gang

De coalitiepartijen onderhandelen momenteel over de begroting van 2017, die op Prinsjesdag pas officieel wordt gepresenteerd. NRC schreef zaterdag dat het kabinet volgens voorlopige becijferingen volgend jaar een meevaller van 1,2 miljard heeft. VVD en PvdA zouden daarvan ieder de helft naar eigen voorkeur mogen uitgeven. De PvdA zou naast de zorg kiezen voor een investering in onderwijs, de VVD voor extra geld naar Defensie en Veiligheid en Justitie.

    • Pim van den Dool