Jaap Stam wordt hoofdtrainer bij Reading FC

Stam neemt zijn Ajax-collega’s Andries Ulderink en Said Bakkati mee als assistenten.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Jaap Stam (43) wordt komend seizoen hoofdtrainer van Reading FC, zo meldt de Engelse club vandaag. Reading FC komt uit in het Championship, de een-na-hoogste divisie in Engeland.

De afgelopen twee seizoenen was Stam trainer bij Jong Ajax, waar hij Andries Ulderink en Said Bakkati naast zich had. Volgens de verklaring van de club komen zowel Ulderink als Bakkati als assistenten mee gaan naar Reading. Begin mei behaalde Stam zijn diploma Coach Betaald Voetbal (UEFA Pro).

Stam volgt Brian McDermott op als hoofdtrainer; McDermott kon zijn spullen pakken nadat hij afgelopen seizoen met Reading FC op een teleurstellende zeventiende plek eindigde. Reading FC speelt sinds 2013 in de Championship, na te zijn gedegradeerd uit de Premier League.

Nigel Howe, de baas van de voetbalclub, is “verheugd” om Stam te verwelkomen in Reading.

“Hij was onze eerste keuze uit een groot aantal kandidaten die geïnteresseerd zijn in deze functie. We zijn blij dat we erin geslaagd zijn om hem bij onze club te halen. Zijn record, zowel als speler als coach, op het hoogste niveau in Engeland, Italië en Nederland, spreekt voor zich.”

Eerder in Britse competitie

Stam heeft ervaring in de Britse competitie, waar hij tussen 1999 en 2001 als verdediger bij Manchester United speelde. Hij won daar in zijn eerste seizoen meteen de Champions League en werd driemaal landskampioen. Later kwam Stam onder meer uit voor Lazio Roma, AC Milan en Ajax.

Bij Ajax sloot hij in 2008 zijn voetbalcarrière af, waarop hij een trainerscursus begon. Hij was in 2011 assistent-trainer toen FC Zwolle promoveerde naar de Eredivisie.

Snel meer.

    • Sjoerd Klumpenaar