Hooligans moeten nu zonder bier

Met een uitgebreid alcoholverbod hoopt de Franse regering een herhaling van de rellen van dit weekend in Marseille te voorkomen. Verkoop, nuttiging en vervoer van alcohol rond „gevoelige plaatsen”, zoals fanzones, stadions en stadspleinen, wordt op wedstrijddagen en de avonden daaraan voorafgaand aan banden gelegd. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondagavond.

Ook de Europese voetbalfederatie UEFA was onverbiddelijk na het geweld door wat ze „zogenaamde supporters” noemde. Mocht het weer misgaan, dan riskeren het Engelse en het Russische team „diskwalificatie”, liet de toernooiorganisator weten. Daarnaast is een tuchtrechtelijk onderzoek ingesteld. De Franse autoriteiten, schreef de UEFA, verdienen alle steun.

Want Engeland-Rusland was niet de laatste risicowedstrijd in de groepsfase van dit EK. Ook Duitsland-Polen (donderdag in Saint-Denis), Engeland-Wales (donderdag in Lens) en Oekraïne-Polen (volgende week dinsdag in Marseille) zijn wedstrijden waarvoor extra politie-inzet vereist is. Dat woensdag Rusland in Lille speelt, terwijl een dag later Engelse supporters 30 kilometer verderop in Lens worden verwacht, kan na het afgelopen weekend ook nog tot problemen leiden.

Tevoren was in de media meer aandacht voor het terreurgevaar dan voor problemen met hooligans. Maar volgens het ministerie is hier in de voorbereidingen wel degelijk rekening mee gehouden. Meer dan 3.000 Britse hooligans hebben voor het toernooi hun paspoort moeten inleveren om te voorkomen dat ze naar Frankrijk zouden reizen. Nog eens 3.000 andere gevaarlijke supporters kregen een inreisverbod.

Ondanks kritiek op de traditioneel repressieve wijze waarop de Franse politie de orde probeerde te herstellen, ontkennen de autoriteiten dat fouten zijn gemaakt. „De politie heeft zeer ernstig geweld voorkomen”, zei politieprefect Laurent Nunez. Hij constateerde dat er „erg weinig schade” was, wat bij Franse demonstraties vaak anders is. „Er zijn geen plunderingen geweest.”

Maar volgens de Britse onderzoeker Geoff Pearson, aanwezig in Marseille, was er tussen de politie en de fans „geen enkel contact”. Toen het misging heeft de politie zich dus „met overweldigende macht” op de hele groep gericht, zei hij op Radio France Internationale. Daardoor zou de situatie zijn geëscaleerd.

    • Peter Vermaas