Hiphop-musical over leven van founding father wint elf Tony’s

None

Kreeg Hollywood bij de Oscaruitreiking dit jaar nog het verwijt een wit en conservatief bolwerk te zijn, theaterbroertje Broadway is veelkleuriger, bewees de uitreiking van de Tony Awards, zondagnacht in het Beacon Theatre in New York.

De vier belangrijkste acteursprijzen, voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofd- en bijrol in een musical, werden gewonnen door zwarte acteurs. Cynthia Erivo won met het door Oprah Winfrey geproduceerde The Color Purple. De drie andere musicalacteursprijzen gingen naar Leslie Odom Jr., Daveed Diggs en Renée Elise Goldsberry, allemaal voor hiphopmusical Hamilton. Die productie, over het leven van founding father Alexander Hamilton (1755-1804), werd de grote winnaar, met elf verzilverde nominaties.

Hamilton kreeg naast drie acteursprijzen onder meer Tony’s in de categorieën Beste musical, Beste regie en Beste muziek. Met die oogst werd bijna het record geëvenaard van The Producers, de productie die in 2001 twaalf Tony’s won.

Broadwaydebutant Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, verzilverde twee van zijn negen nominaties, die voor Beste regisseur en Beste revival, voor het toneelstuk A View from the Bridge, dat hij in 2014 in Londen maakte bij The Young Vic, en dat sindsdien de wereld verovert. Hij sprak op de uitreiking zijn blijdschap uit dat hij als Belgische ‘bad boy-avantgardist’, zoals de Amerikaanse theaterpers hem ooit doopte, nu tot het hart van Broadway is doorgedrongen.

De 70ste editie van de Tony Awards opende met een stemmige verklaring van presentator James Corden, naar aanleiding van de schietpartij in een homoclub in Orlando: „De slachtoffers zijn niet alleen. Jullie tragedie is onze tragedie. Het theater is een plek waar elk ras, elke overtuiging, elke sekse en seksuele voorkeur omarmd wordt. De show van vanavond staat symbool voor dat principe.”