Gawker vraagt faillissement aan

Het Amerikaanse online mediabedrijf Gawker heeft faillissement aangevraagd. Dat meldt Wall Street Journal. Het bedrijf kwam in geldnood na een verloren rechtszaak tegen voormalig showworstelaar Hulk Hogan (Terry Bollea).

Gawker publiceerde in 2012 een gelekte video waarop te zien was dat Bollea seks had met de vrouw van een vriend. Bollea klaagde het mediabedrijf aan voor privacyschending en kreeg in maart een schadevergoeding toegewezen van 140 miljoen dollar.

Na afloop bleek dat Peter Thiel, oprichter van PayPal en een bekende investeerder in Silicon Valley, de rechtszaak van Bollea had gesponsord met tien miljoen dollar. Thiel bleek kwaad over een artikel dat in 2007 was gepubliceerd op Valleywag, een inmiddels opgeheven site van Gawker met roddels over Silicon Valley. Het artikel onthulde dat hij homo was. Ook bevriende ondernemers uit Silicon Valley hadden volgens Thiel zeer te lijden gehad onder de verslaggeving van Valleywag.

Thiel heeft een aantal jaar geleden een team van advocaten gevraagd om een rechtszaak tegen Gawker te zoeken die hij financieel kon steunen, vertelde hij in een interview met New York Times. Naast de zaak van Bollea had hij ook andere rechtszaken tegen Gawker gesteund. Zijn doel was om Gawker failliet te laten gaan.

Gawker hoopt nu per opbod geveild te worden, zodat vervolgprocedures kunnen worden gefinancierd. Uitgever Ziff Davis zou volgens techsite Recode een bod hebben gedaan van circa 100 miljoen dollar.