Franse slag in Alpen, Froome klopt Contador

Froome wint drie weken voor de Tour het Critérium du Dauphiné. De Fransen Bardet en Pinot blinken uit in de Alpen. Mollema gaf op.

Dauphiné-winnaar Christopher Froome in het wiel van Alberto Contador.
Dauphiné-winnaar Christopher Froome in het wiel van Alberto Contador. Foto Lionel Bonaventure/AFP

Twee Franse renners samen aan de leiding op de slotklim naar Méribel, de grote Tourfavorieten Chris Froome en Alberto Contador op achterstand. Een Franse dubbelslag voor Romain Bardet en Thibaut Pinot in de koninginnerit van de Dauphiné; ritwinst en gele trui? Een Franse machtsgreep na vijf cols in de Alpen, drie weken voor de start van de Tour de France in Mont Saint-Michel?

Maar in plaats van samenwerking kiest Bardet zaterdag in de slotfase voor een aanval. Pinot weigert verbolgen om nog op kop te komen en springt uit het wiel naar de ritzege. Door de onderlinge rivaliteit bij de Fransen slaagt Froome er met hulp van zijn ploeg nog net in het geel te behouden. Een dag later stelt de Brit met moeite de eindzege veilig, in een slotrit die werd gewonnen door zijn landgenoot Stephen Cummings.

„Dit is goed voor de moraal”, sprak de tweevoudig Tourwinnaar, die wel moest toestaan dat Bardet als tweede in de eindstand zijn achterstand verder verkleinde tot twaalf luttele tellen. „Het is geweldig om hier weer als winnaar te staan”, concludeerde Froome, voor de derde keer eindwinnaar. „Maar voor de Tour is er nog werk te doen.” Al was het maar om de Fransen van zich af te houden.

Al 31 jaar snakt Frankrijk naar een opvolger van Bernard Hinault, die in 1985 voor de vijfde en laatste keer de Tour won. In het Critérium du Dauphiné toonden Bardet (25) en Pinot (26) dat het verschil tussen hen en de internationale Tourtoppers nog steeds kleiner wordt.

Bijna was Bardet de eerste Franse eindwinnaar van de voorbereidingskoers op de Tour sinds Christophe Moreau in 2007. Als hij maar niet zo ongeduldig was geweest, op drie kilometer voor de finish in Méribel. „Als hij niet had aangevallen hadden we het nog beter kunnen doen”, sprak Pinot tegen cyclingnews.com. „Vooral voor Romain zelf in het algemeen klassement. Maar het is altijd goed om twee Fransen van voren te zien.”

De afgelopen Tour verspeelden de Franse rivalen door hun onderlinge strijd in Mende al eens een ritzege aan Cummings. Wel wonnen beiden in de slotweek een Alpenetappe. Bardet, kopman van AG2R, was de sterkste in Saint-Jean-de-Maurienne. Twee dagen later schitterde Pinot naar Alpe d’Huez. De grillige kopman van FDJ eindigde in 2014 al als derde in Parijs, Bardet werd toen zesde. Vorig jaar ging hun ambitie om een rit te winnen boven een topklassering: Bardet werd negende, Pinot zestiende. Ook de jonge Warren Barguil, veertiende, viel op. Zijn wattages waren zelfs beter dan die waarmee Tom Dumoulin later dat jaar bijna de Vuelta won.

Dit seizoen was Pinot tot nu toe het meest succesvol van de drie Franse rondetalenten. Hij excelleerde in het Critérium International (zege in tijdrit, slotrit en eindklassement) en won vóór specialist Tom Dumoulin een tijdrit in de Ronde van Romandië. In de Dauphiné imponeerde hij alleen in de koninginnerit en eindigde hij pas als zestiende in het eindklassement, op 6.05 minuut van Froome.

Bardet won in 2016 nog niet maar hield met zijn tweede plaats in de Dauphiné nu wel een aantal grote namen achter zich, zoals Contador. De Spanjaard eindigde als vijfde, op 35 seconden achter Froome. Tot de verliezers in het slotweekeinde behoorden de Italiaan Fabio Aru en Bauke Mollema, die zaterdag 28 minuten verloor en met keelklachten opgaf.

    • Maarten Scholten