Filipijnse terreurgroep onthoofdt opnieuw Canadees

De islamitische terreurbeweging Abu Sayyaf houdt sinds 2012 ook de Nederlander Ewold Horn gevangen.

Een operatie van het Filipijnse leger tegen islamitische militanten op het zuidelijke eiland Mindanao.
Een operatie van het Filipijnse leger tegen islamitische militanten op het zuidelijke eiland Mindanao. Foto Richele Umel/ AFP

De Filipijnse terreurgroep Abu Sayyaf heeft opnieuw een Canadese gijzelaar vermoord. Een legerfunctionaris bevestigt aan nieuwszender Al Jazeera dat Robert Hall om het leven is gebracht.

Een woordvoerder van de islamitische terreurgroep belde maandagochtend met lokale media dat de deadline voor het betalen van losgeld was verstreken waarna Hall zou worden onthoofd. Zijn lichaam zou worden achtergelaten in de Zuid-Filipijnse stad Jolo. De Canadese regering laat in een verklaring weten dat ze “redenen hebben om te geloven” dat Hall is vermoord.

Ook nog Nederlander gevangen

Eind april executeerde de terreurbeweging de 68-jarige gijzelaar John Rishdel. In een reactie reageerde Canadese premier Justin Trudeau woedend op deze “koelbloedige moord”. De premier liet toen weten dat zijn regering zal samenwerken met de Filipijnen en internationale partners om de verantwoordelijken voor deze “gruwelijke daad” te vervolgen.

In september 2015 ontvoerde Abu Sayyef vier mensen, de twee Canadezen een Noor en zijn Filipijnse vrouw, in een jachthaven op het Filipijnse eiland Samal. Zij werden meegenomen naar eiland Jolo in Sula, een jungleprovincie waar veel Abu Sayyaf-strijders zich ophouden. De terreurbeweging eiste 5,7 miljoen euro losgeld per gegijzelde. Over het lot van de Noor Kjartan Sekkingstad en zijn Filijpijnse vrouw Marites Flor is niets bekend.

De terreurbeweging liet anderhalve maand geleden nog tien Indonesiërs vrij. Het is onduidelijk of er losgeld is betaald.

De groepering, die trouw heeft gezworen aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, houdt sinds 2012 ook de Nederlander Ewold Horn uit Termunten gevangen. Hij werd drieënhalf jaar geleden ontvoerd op de eilandengroepen Tawi-Tawi. Tijdens een militaire actie in december 2014 van het leger wist zijn Zwitserse reisgenoot Lorenzo Vinsiguerra te ontsnappen. Horn was toen te zwak om te vluchten, aldus Vinsiguerra.