FC Barcelona betaalt 5,5 miljoen boete om transfer Neymar

De club zou niet eerlijk zijn geweest over het transferbedrag aan Neymars vorig club, het Braziliaanse Santos.

Neymar (L) en de voorzitter van FC Barcelona Josep Maria Bartomeu.
Neymar (L) en de voorzitter van FC Barcelona Josep Maria Bartomeu. Foto's Jean Cristophe Magnenet en Josep Lago / AFP

FC Barcelona gaat akkoord met een boete van 5,5 miljoen euro voor belastingontduiking bij de transfer van de Braziliaanse voetballer Neymar da Silva Santos Junior. Dat heeft de club maandagavond zelf bevestigd. De club zou niet eerlijk zijn geweest over het transferbedrag aan zijn vorig club, het Braziliaanse Santos.

De overeenkomst ontlopen voorzitter Josep Maria Bartomeu en zijn voorganger Sandro Rosell, die om het schandaal opstapte, respectievelijk twee en zeven jaar gevangenisstraf.

Officieel wil FC Barcelona de boete betalen om een slepend juridisch proces voorkomen:

“Het bestuur beschouwt het akkoord als een positieve stap, die een einde maakt aan een juridisch onzekere periode die de levensvatbaarheid van het sportieve en economische plan van de komende jaren in gevaar had kunnen brengen.”

Vorige week werd bekend dat de Spaanse justitie een rechtszaak wil starten tegen de Braziliaanse topvoetballer.

Neymar maakte in 2013 de overstap naar FC Barcelona. Dat kostte 57,1 miljoen euro, waarvan 40 miljoen voor de familie van Neymar. De clubleiding moest later bekennen dat door allerlei financiële constructies, onder meer met de vader van Neymar, de werkelijke kosten tientallen miljoenen hoger waren. Een Spaanse rechter berekende het transferbedrag echter op minstens 83 miljoen. De Braziliaanse investeringsmaatschappij DIS zou daardoor nog miljoenen tegoed hebben.

    • Menno Sedee