Faillissement dreigt voor FC Twente

FC Twente kan deze maand de salarissen niet meer betalen. De club vraagt faillissement aan als de degradatiestraf gehandhaafd blijft.

Als de beroepscommissie van de KNVB deze week de degradatiestraf in stand houdt, gaat FC Twente faillissement aanvragen. Dat heeft de club afgelopen weekend bevestigd. Als er zich niet acuut investeerders melden om de club te redden, gaat het bestuur ervan uit dat een faillissement onafwendbaar is.

De salarissen kunnen al niet meer betaald worden. Twee buitenlandse financiers hebben na de uitspraak van de voorzieningenrechter afgelopen vrijdag hun geld teruggevorderd. FC Twente verloor het kort geding tegen de uitspraak van de licentiecommissie, die in mei tot de degradatiestraf kwam wegens wanbeleid.

De betreffende financiers zijn een Engelse groep met een lening van 8 miljoen en de investeringsmaatschappij Doyen die nog met een restant van een lening van 5 miljoen in de club zit. In het geval Doyen heeft FC Twente tv-gelden in onderpand gegeven. Deze vallen grotendeels weg bij degradatie, waardoor volgend seizoen ook nog een gat van 5 miljoen ontstaat in de begroting.

De rechter stelde in de uitspraak vrijdag dat een vereniging bij het bepalen van een strafmaatregel „een zekere beleidsruimte” heeft om tot een belangenafweging te komen. De licentiecommissie ging ervan uit dat bij degradatie het voortbestaan van de club niet in gevaar kwam. De hoop in Enschede is dat de beroepscommissie een andere belangenafweging maakt, gezien dit doemscenario.

Bij een faillissement lopen spelers voor niets de deur uit, onder wie de meest waardevolle: Hakim Ziyech. Volgens FC Twente is het nu stil rond de gewilde speler, clubs wachten kennelijk af of de landskampioen van 2010 failliet gaat. De gemeente Enschede zit nog met een lening van 17 miljoen euro in de club en heeft het stadion en het trainingscomplex in Hengelo in onderpand. Zonder bespeler is het stadion nog maar 4,5 miljoen euro waard, zo is berekend.

Als FC Twente failliet verklaard wordt en meteen een doorstart kan maken, wacht volgens de regels terugplaatsing in de derde divisie (de Topklasse). Een nieuw FC Twente moet dan drie keer promoveren om weer op het hoogste niveau te spelen. „Al is tijdstip van belang bij een doorstart. Ook moet sprake zijn van min of meer dezelfde organisatie”, aldus een KNVB-woordvoerder, die in algemene zin spreekt en zich niet uitlaat over deze specifieke situatie.