Een wapen om de Vietcong mee te bestrijden

Een gemodificeerde AR-15.
Een gemodificeerde AR-15. Zgauthier/CC BY-SA 3.0

Volgens wapenlobbyisten als de National Rifle Association (NRA) is de AR-15 een „consumentenwapen”. Zeer geschikt om mee te jagen. Volgens tegenstanders van wapenbezit zouden dit soort ‘aanvalswapens’ niet eens te koop mogen zijn.

Met een AR-15 richtte de 29-jarige Omar Mateen dit weekend een bloedbad aan in club Pulse. Het wapentype is bijna een halve eeuw oud, maar wordt nog steeds vaak gebruikt in de Verenigde Staten.Volgens de NRA is de AR-15 het meest populaire geweer in de VS. Ook bij aanslagen wordt het wapen vaak gebruikt. Zo schoot James Holmes er twaalf mensen mee dood in een bioscoop in Aurora. Ruim zestig personen raakten toen gewond.

De AR-15 is mede zo populair omdat het wapen zeer licht is - een standaard AR-15 zonder magazijn weegt nog geen 3 kilo. Ook is het wapen modulair, waardoor eigenaren het naar eigen wens kunnen laten aanpassen. Het is zowel semi- als volautomatisch te gebruiken.

Twitter avatar Couckedoos Dinocoucke Hier: de AR-15.
Tot vorig jaar verkrijgbaar in Wallmart.
Vereisten in de staat Florida: 18 jaar zijn.
#Orlando https://t.co/7m8PtZ5EKD

De originele AR-15 werd in 1957 ontworpen door het bedrijf ArmaLite, in opdracht van het Amerikaanse leger. Dat vroeg om een licht, semi- en volautomatisch aanvalswapen dat op 500 meter nog steeds een legerhelm kon penetreren. In 1959 verkocht de fabrikant de rechten aan concurrent Colt.

Tegenhanger van de AK-47

In de jaren ’60 werden de eerste wapens geleverd aan de Amerikaanse troepen, die de wapens gebruikten in de Vietnam-oorlog. Het wapen, dat door het leger de M-16 werd gedoopt, werd beschouwd als een goede concurrent van de door de Vietnamezen gebruikte AK-47.

De AR-15 bleef ook verkocht worden door Colt, voor de consumentenmarkt. De AR-15 wordt vandaag de dag nog steeds gefabriceerd. Het wapen wordt nu onder verschillende namen en door meerdere fabrikanten gemaakt. Ook de M4, een wapen dat momenteel door het Amerikaanse leger wordt gebruikt, is op de M-16 gebaseerd.

    • Bas Tooms