Een wapen om de Vietcong mee te bestrijden

None

Volgens wapenlobbyisten als de National Rifle Association (NRA) is de AR-15 een „consumentenwapen”, zeer geschikt om mee te jagen. Volgens tegenstanders van wapenbezit zouden dit soort ‘aanvalswapens’ niet te koop mogen zijn.

Met een AR-15 richtte de 29-jarige Omar Mateen dit weekend een bloedbad aan in club Pulse. Het wapentype is bijna een halve eeuw oud, maar wordt nog vaak gebruikt. Volgens de NRA is de AR-15 het meest populaire geweer in de VS. Ook bij aanslagen wordt het wapen vaak gebruikt. Zo werden er in 2012 twaalf mensen mee doodgeschoten in een bioscoop in Aurora. Ruim zestig personen raakten toen gewond.

De AR-15 is mede zo populair omdat het wapen zeer licht is - een standaard AR-15 zonder magazijn weegt nog geen 3 kilo. Ook is het wapen modulair, waardoor eigenaren het naar eigen wens kunnen laten aanpassen. Het is zowel semi- als volautomatisch te gebruiken.

De originele AR-15 werd in 1957 ontworpen door ArmaLite in opdracht van het Amerikaanse leger. Dat vroeg om een licht, semi- en volautomatisch aanvalswapen dat tot op 500 meter een legerhelm kon penetreren. In 1959 verkocht de producent de rechten aan concurrent Colt.

In de jaren ’60 werden de eerste wapens geleverd aan de Amerikaanse troepen, die de wapens gebruikten in de Vietnamoorlog. Het wapen, dat door het leger de M-16 werd gedoopt, werd beschouwd als een goede concurrent van de Russische AK-47, die door de Vietnamezen werd gebruikt.

De AR-15 werd door Colt ook op de consumentenmarkt gebracht. Het wapen wordt nog steeds geproduceerd. Het wapen wordt nu onder verschillende namen en door meerdere fabrikanten gemaakt. Ook de M4, een wapen dat momenteel door het Amerikaanse leger wordt gebruikt, is op de M-16 gebaseerd.

    • Bas Tooms