Dure Belgen willen winst

België verwacht veel van de nationale ploeg. Volgens sommige cijfers hebben de Duivels zelfs de duurste ploeg van het EK.

Michy Batshuayi (links) en Kevin De Bruyne tijdens de training in Le Haillan.
Michy Batshuayi (links) en Kevin De Bruyne tijdens de training in Le Haillan. Foto EMMANUEL DUNAND/AFP

In het nieuwe Stade de Lyon komt maandag de duurste ploeg van dit EK in actie. Althans, volgens de Britse bookmaker Profit Accumulator. Die berekende op basis van transfersommen dat België met een waarde van ruim 400 miljoen euro de meest kostbare selectie van dit toernooi heeft afgevaardigd. De Rode Duivels treffen in Lyon de sterkste opponent uit hun poule: Italië.

De Belgen zijn in dit klassement twee keer zoveel waard als de Italianen, maar troeven ook regerend wereldkampioen Duitsland af (336 miljoen euro), Engeland (240 miljoen) en Frankrijk (233 miljoen). Bepalend zijn de meest recente transfersommen van de 23 spelers die elk land heeft samengesteld. De Belgen danken hun topklassering met name aan Kevin De Bruyne, voor wie Manchester City vorige zomer zo’n 70 miljoen euro neertelde. Erna volgen Christian Benteke (Liverpool) en Eden Hazard (Chelsea), met 40 miljoen euro.

Betrouwbare cijfers? Het is maar net welke maatstaf onderzoekers hanteren. Spelers die nooit een transfer maakten, zoals Thomas Müller en Andrés Iniesta, zijn niet meegeteld, hoewel ze bij hun clubs misschien wel van onschatbare waarde zijn geweest. Bij het doorgaans betrouwbare Transfermarkt.de ziet het klassement er anders uit. Daar regeert Spanje, gevolgd door Duitsland, Frankrijk, Engeland en dan pas België.

Die positie past ook beter bij het gemoed van de Belgen. Want hoewel in alle linies topspelers rondlopen en de verwachtingen hooggespannen zijn, zijn journalisten sceptisch over de rol van bondscoach Marc Wilmots. Hij zou zijn sterspelers te defensief laten voetballen, ze niet beter maken en te veel puzzelen met de opstellingen. In plaats van onbevreesd op eigen kracht te vertrouwen, kiest hij voor zekerheid, waardoor spelers als De Bruyne dezer dagen minder in hun element zijn dan zou moeten. Hij zou ongelukkig zijn over zijn verdedigende rol.

Dat fans en pers cynisch zijn komt ook voort uit het WK 2014. Toen was België vervuld van hoop, was er de succesvolle fancampagne van de Duivelsuitdagingen (tussen spelers en fans) en vertrouwde het volk op de ploeg die er voor het eerst sinds 2002 in was geslaagd om plaatsing voor een groot toernooi af te dwingen. Eindelijk telden ze weer mee. En juist vanwege dat optimisme was het een teleurstelling dat ze in Brazilië niet verder kwamen dan de kwartfinale. Het voelde als te min. Vandaar dat de Belgen nu wantrouwender zijn. Sterren hebben ze zeker, maar die moeten het eerst maar eens laten zien. De bondscoach? Die zit niet met de kritiek. Hij zei eerder al dat hij niks leest en elke dag ‘recht’ opstaat. Tot slot over zijn tactiek: „Ik wil geen champagnevoetbal spelen, ik wil winnen.”

    • Fabian van der Poll