Deal

Illustratie Olivia Ettema
Illustratie Olivia Ettema

Toen Leo Roos leerde kennen, had hij ook nog wat andere lijntjes lopen. Vooral met Patricia had hij altijd veel lol. Hij ziet haar elk jaar op 3 oktober, als Leiden één grote kermis is.

Roos merkte wel dat hij nog een beetje afwachtend was, en ze veroverde hem door heel geïnteresseerd naar zijn verhalen te luisteren, altijd met een spannend topje aan. Blij met de aandacht vertelde hij haar alles, ook over zijn andere scharrels, en van Patricia noemde hij ook de naam. Hij dacht er niet zo bij na, en voor Roos, die Patricia via een kennis wel eens had gezien, was het vooral een aanmoediging geweest om nog een stapje harder te lopen, en inmiddels hebben ze besloten dat ze gaan samenwonen.

Roos schrijft al jaren columns over haar eigen leven voor een damesblad. Leo komt er vaak in voor, dat vindt hij wel leuk. Hij is elke keer weer benieuwd welke domme dingen hij nu weer heeft gezegd, al vraagt hij zich ook af waarover ze eigenlijk schreef toen zij hem nog niet kende.

De dag dat Roos bij hem intrekt, pakt hij een oud nummer van het tijdschrift uit een verhuisdoos. Hij bladert naar Roos’ column en leest over een kleermaker die haar altijd vreselijk opwindt. Soms, zo leest hij, als ze gewoon thuis is of in de trein zit, doet ze haar ogen dicht en droomt ze dat ze zijn vingers voelt die aan haar kleren frunniken. Ook schrijft ze over het pashokje, wat daar in haar fantasie allemaal gebeurt, maar dat kan Leo al niet meer lezen van razernij.

Ze hebben het namelijk wel eens over die kleermaker gehad. Roos had gezegd dat hij op een speciale manier naar haar kijkt, maar dat hij de beste kleermaker van de stad is. Dus dat ze maar doet alsof haar neus bloedt. Over opgewonden raken heeft ze het niet gehad.

Roos verweert zich. Ze zegt dat het niets voorstelt, en dat hij bovendien ook Patricia nog ziet. Eén keer per jaar, zegt Leo. Op 3 oktober.

Nu mag Leo niet meer naar Leiden op 3 oktober en Roos niet meer naar de kleermaker.

Patricia wordt hier niet van op de hoogte gesteld. Natuurlijk mist ze Leo bij het volgende Leidens Ontzet. Niet veel later loopt ze Roos tegen het lijf bij de kleermaker. Ze kletsen wat, ze zijn het eens over de geweldige service en kwaliteiten van deze vakman. Ik kom hier al sinds mijn studententijd, zegt Roos. Ik zou niet weten waar ik anders naartoe moet.

Doe je de groeten aan Leo? vraagt Patricia. Hij was er niet met 3 oktober. Zeg hem maar dat ik hem snel weer eens bel.

    • Franca Treur