De Britse hooligans zijn kansloos tegen getrainde Russische vechters

Uren voor de wedstrijd tussen Engeland en Rusland waren al twintig Britse hooligans door Russen het ziekenhuis in geslagen. Twee in kritieke staat.

Russische supporters raken slaags met een Engelse supporter aan het einde van de wedstrijd Engeland-Rusland, zaterdag in Marseille. Foto's Thanassis Stavrakis/AP

En dan ligt er in de Vieux-Port een man op straat. Armen vol schrammen, zijn witte poloshirt zo verfomfaaid dat zijn buik naar buiten bungelt. Zijn bast is even wit als zijn kale hoofd en benen. Zijn keurige instappers heeft hij nog aan. Suède loafers. Donkerbruin. De zolen steken in de lucht omdat de man niet meer op zijn benen staat. Erger, hij beweegt niet meer. Roerloos ligt hij op het trottoir. Naast zijn hoofd een plas bloed.

Enkele mannen naderen. Engelsen. Net als hij. Eén zet een vol glas pils naast het hoofd van de man en knielt, schudt wat aan het lijf en schreeuwt dan. Help.

Niet veel later staan paramedici met hun vingers aan zijn halsslagader. Reanimatie volgt. Op klaarlichte dag in de haven van Marseille. Een strijd op leven en dood.

Dit is het meest indringende beeld van zaterdag. Het had moeten gaan over de EK-wedstrijd van later die dag: Engeland-Rusland. Over de wedstrijd, de sfeer, het vernieuwde Stade Vélodrome met zijn futuristische overkappingen over de gigantische tribunes. Daar eren de Engelsen massaal hun koningin op haar negentigste verjaardag, alvorens een ander mooi lied te zingen. Football is coming home. De tekst is simpel, maar perfect voor een feeststemming die past bij een EK. In koor klinkt het bijna zo indrukwekkend als het God Save the Queen dat heel de dag al door de straten galmde. Wolken van traangas deden het gezang niet verstommen. Waterkanonnen evenmin. De wedstrijd die volgt is heerlijk spannend.

Je kunt ervan uitgaan dat de Brit die dit alles heeft gemist de vele tikken van Russische hooligans te boven komt, maar er is ook een kans dat dit niet gebeurt. Dat hij vannacht is bezweken, of later vandaag. Kapotgetrapt op de dag waarvoor Marseille op voorhand al huiverde en vreesde. Omdat de Engelsen hier in 1998 al voor een inferno zorgden.

’s Ochtends heerst er nog rust in de stad. Dan ontwaakt de Engelse voetbalploeg na een moeizame nacht. Kregen ze van de UEFA een viersterrenhotel toegewezen nabij het stadion, blijkt de residentie vlakbij fanzones te liggen waar tot diep in de nacht een dj draaide. Toch oogt bondscoach Roy Hodgson zaterdagochtend monter. Bij zijn ochtendwandeling houdt hij even halt bij fans die al op de been zijn. Beminnelijk, een allemansvriend.

Feesten

’s Avonds, in minuut 73, mag verdediger Eric Dier aanleggen voor een vrije trap. Een voortreffelijk schot in de bovenhoek. Het gejuich: oorverdovend. Hiervoor zijn de fans naar Marseille gereisd. Of hoopten ze ook op ongein, op confrontaties met de Russen? Dat ontkennen ze. Ze komen om te feesten. Having a laugh. Dat het zo uit de hand loopt, is volgens de Britten de schuld van de groepen Russen die door de haven struinen. Niet om te drinken. Russische hooligans zijn over het algemeen getrainde vechters die dat het liefst in nuchtere toestand doen.

De Engelsen vechten terug, maar zijn kansloos. Op foto’s is te zien hoe een Rus een Engelsman tegen zijn hoofd trapt terwijl die nog staat. Eén andere Brit wordt na enkele klappen in zee gegooid. Rond half tien zaterdagavond liggen twintig Engelsen in het ziekenhuis, meldt Skynews. Twee in kritieke toestand.

In het stadion kopt verdediger Vasili Berezoetski Rusland in blessuretijd naast Engeland. „Rossia, Rossia”, klinkt het in het Vélodrome. Vanaf dat moment is er chaos en paniek. Naast het vak van de Russen zitten plukjes Engelsen. Weer vallen er klappen. Russen duwen de stewards opzij, stappen het afzetlint over en bestormen het vak waar veel neutrale supporters zitten, jongeren en vaders met kinderen. Zij slaan op de vlucht.

De massa klontert samen tegen een hek waar sommigen overheen proberen te klimmen. Russen grissen Engelse vlaggen van de tribune, zoals ze ook al vlaggen stalen bij de Britse pubs. Trots gingen ze met hun trofeeën op de foto.

Buiten werpt de politie traangasgranaten. Met een waterkanon worden supporters gescheiden. In het stadion laten ze de orde over aan stewards die onder de voet worden gelopen. Hadden de spelers op het veld iets door? „Ik zag wel wat, maar had geen idee wat er precies gebeurde”, zei de Rus Roman Neustädter.

Een update over de situatie van de man met de donkerbruine loafers bleef uit.

    • Fabian van der Poll