Correcties en aanvullingen

Jheronimus Bosch

Bij Jheronimus Bosch is op zijn mooist in Madrid (Next 2, 13/5, p. 5) komen schilderijen en bijschriften niet overeen. Afgebeeld is niet ‘De verzoeking van de heilige Antonius’ uit Lissabon, zoals het bijschrift vermeldt, maar een kleiner schilderij met diezelfde naam dat in het bezit is van het Prado. Het schilderij daaronder – volgens het bijschrift een ‘Passiedrieluik van Bosch’ is niet van Bosch, maar hangt op de expositie in het Prado als voorbeeld van iemand die in de stijl van Bosch schilderde.

Bij Prado: ze zijn wél van Bosch (28/5, p. 14) staat niet het schilderij van Antonius uit de collectie van het Prado dat volgens dat museum wel en volgens het Bosch Research Project niet van Bosch is. Afgebeeld is de Antonius uit Kansas die onlangs door het project erkend is als werk van Bosch.