Golden State Warriors heeft tweede opeenvolgende NBA-titel binnen bereik

In de nacht van maandag op dinsdag kunnen de basketballers van de Golden State Warriors hun tweede opeenvolgende titel in de Noord-Amerikaanse competitie NBA winnen. De Warriors leiden in de finaleserie met 3-1 na de zege dit weekend, zij kunnen de best-of-sevenserie – wie vier keer wint is kampioen – maandagnacht in hun voordeel beslissen in eigen stadion in Oakland.

De Warriors wonnen vrijdagnacht Nederlandse tijd in Cleveland wedstrijd vier met 108-97. Dat kwam hard aan bij de thuisploeg, die nu voor een bijna onmogelijke operatie staat. Van de 32 keer dat een club in de finale van de NBA met 3-1 achter stond, is het geen enkel team gelukt om terug te komen en de titel te winnen.

Met de in 2014 teruggekeerde ‘verlosser’ LeBron James jaagt Cleveland op de eerste NBA-titel in de clubgeschiedenis. De stad snakt naar sportsucces, al 52 jaar staat Cleveland droog in alle grote Amerikaanse sporten: de Cleveland Browns (American football) waren in 1964 de laatste club die de landstitel wonnen.

Dit jaar lijkt het er niet van te komen. Bij de Warriors was Stephen Curry, de meest waardevolle speler van dit seizoen, vrijdagnacht doorslaggevend met 38 punten. Op het einde had hij een woordenwisseling met de gefrustreerde LeBron James – de sterspeler die voor het tweede jaar op rij een finale kansloos dreigt te verliezen. (NRC)