Nederland uit top-10 beste kinderrechten

Nederland hoort niet langer bij de tien landen die het best omgaan met rechten van kinderen. Dat blijkt uit de ranglijst die de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRight deze maandag heeft gepubliceerd. Nederland is gezakt van de tweede naar de dertiende plaats. De daling komt vooral door de kritische beoordeling van het Kinderrechtencomité van de VN. Het comité concludeerde afgelopen jaar dat Nederland minder goed presteert op twee van de zeven indicatoren: er is minder budget voor de naleving van kinderrechten en veranderde wetgeving is slecht voor de kinderrechten. KidsRight maakt zich ook zorgen over kinderen die in armoede leven en over bezuinigingen die gezinnen treffen met een minimuminkomen. Noorwegen voert de ranglijst aan, Afghanistan is laatste. (NRC)