Piloten easyJet staken om loon

None
Foto Reuters

Piloten van easyJet die vanuit Amsterdam opereren gaan dinsdag staken voor een betere cao. Dat heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag bekendgemaakt. De piloten zullen dinsdag tussen 6.00 uur en 14.00 uur het werk neerleggen. Door de staking zullen tientallen vluchten vanaf Amsterdam niet doorgaan. De piloten staken om hun naar eigen zeggen „eerlijke en redelijke eisen kracht bij zetten”. De vakbond op zijn site: „Ondanks verwoede pogingen om tot een acceptabele eerste cao te komen voor easyJet-vliegers opererend vanuit Amsterdam, is dat tot op heden niet gelukt.” Volgens de VNV maken de ongeveer zeventig piloten, die op Nederlandse arbeidscontracten voor easyJet vliegen, te veel vlieguren voor het loon dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat, zegt de bond. De leiding van easyJet spreekt van „onnodige acties van de vakbond”. (NRC)