CIA-directeur: Saoedi-Arabië was niet betrokken bij aanslagen 9/11 en rapport laat dat zien

None
Foto AFP

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA publiceert binnenkort mogelijk een rapport waaruit blijkt dat Saoedi-Arabië niet betrokken was bij de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. Dat heeft CIA-directeur John Brennan zondag gezegd in een interview met de Saoedische nieuwszender al-Arabiya.

Brennan verwacht dat de 28 geheime pagina’s uit het onderzoek dat het Amerikaanse Congres in 2002 liet uitvoeren binnenkort openbaar worden gemaakt. Dat moet nog door de Amerikaanse veiligheidsdiensten worden beoordeeld.

„Ik denk dat de 28 pagina’s gepubliceerd zullen worden, ik steun die publicatie, en iedereen zal het bewijs zien dat de Saoedische regering er niets mee te maken had.”

Bij de aanslagen van 11 september kwamen 2.606 mensen om het leven. Saoedi-Arabië heeft betrokkenheid bij de aanslagen en banden met Al-Qaeda altijd ontkend.

Vorige maand nam de Amerikaanse Senaat nog een wetsvoorstel aan waarmee aan de nabestaanden van de aanslagen toestemming werd gegeven Saoedi-Arabië aan te klagen. Eventuele rechtszaken zouden onderzoek genereren dat duidelijkheid kan verschaffen over de mogelijke banden van de Saoedische overheid met Al-Qaeda.

Het wetsvoorstel ging naar het Huis van Afgevaardigden, maar president Obama heeft gedreigd er een veto over uit te spreken. Hij vindt dat het wetsvoorstel een gevaarlijk precedent schept voor buitenlandse nabestaanden, bijvoorbeeld uit Irak, die de VS zouden willen dagen. (NRC)