248.000 vluchtelingen via Turkije naar Europa in 2016

Eerder werd uitgegaan van een miljoen vluchtelingen die via de Turks-Griekse grens Europa bereiken.

Migranten die zijn afgezet op een verlaten Grieks eiland wachten op de kustwacht.
Migranten die zijn afgezet op een verlaten Grieks eiland wachten op de kustwacht. Foto’s Petros Giannakouris/ AP Photo

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) zullen in 2016 naar schatting 248.000 vluchtelingen Europa bereiken via de Turks-Griekse grens. Dat heeft de UNHCR maandag bekendgemaakt volgens Reuters. Eerder ging de UNHCR nog uit van een miljoen vluchtelingen.

De schatting is inclusief de 156.000 vluchtelingen die Europa reeds hebben bereikt. In het document werd geen informatie gegeven over de andere grote migratieroute naar Europa, die van Libië naar Italië.

Het in maart gesloten vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie heeft een sterke invloed op het aantal vluchtelingen dat via Turkije Europa binnenkomt. NRC-correspondent Marloes de Koning schreef eerder:

“Sinds de uitvoering van het op 18 maart gesloten vluchtelingenakkoord proberen veel minder mensen vanuit Turkije naar Griekenland te gaan. In april daalde het aantal mensen dat illegaal in Griekenland aankwam met negentig procent ten opzichte van maart.”

In het akkoord werd onder meer afgesproken dat Turkije migranten terugneemt.

Vorige maand tekende een Syrische vluchteling met succes beroep aan tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag in Griekenland. Hij zou worden teruggestuurd naar Turkije, maar een Griekse beroepscommissie oordeelde dat Turkije geen “veilig derde land” is.

Volgens De Koning heeft de beslissing van de beroepscommissie mogelijk grote gevolgen voor het vluchtelingenakkoord, nu bewezen is dat het zin heeft om tegen de uitzetting naar Turkije in beroep te gaan.