’150 getrainde Russen kwamen naar EK om te rellen’

Tot op heden zijn er twintig relschoppers opgepakt voor de rellen in Marseille.

Russische supporters vallen Engelse voetbalfans aan na afloop van de wedstrijd Engeland-Rusland op het EK in Frankrijk.
Russische supporters vallen Engelse voetbalfans aan na afloop van de wedstrijd Engeland-Rusland op het EK in Frankrijk. Thanassis Stavrakis/AP

Bij de rellen rondom de EK-wedstrijd Engeland-Rusland (1-1) waren 150 “getrainde, Russische hooligans” verantwoordelijk voor het ergste geweld. Zij kwamen naar Marseille om te rellen. Dat zei Brice Robin, de procureur-generaal van het Franse Openbaar Ministerie in Marseille, maandag. Tot op heden zijn er twintig relschoppers opgepakt voor de rellen in Marseille.

Er raakten 35 mensen gewond, van wie enkelen zwaargewond zijn. “De meesten van hen zijn Engelsen”, zei Robin tegen Reuters. Een Engelsman ligt nog steeds in kritieke, maar stabiele toestand op de intensive care.

Eerder liet de UEFA weten dat Engeland en Rusland mogelijk gediskwalificeerd worden van het EK in Frankrijk als hun supportersschares zich opnieuw schuldig maken aan rellen en geweld.

Noord-Ier overleden

Een Noord-Ierse supporter is in de nacht van zondag op maandag overleden, nadat hij in Nice vanaf de boulevard acht meter naar beneden was gevallen. Hij kwam terecht op een rotspartij en overleefde de val niet. De 24-jarige man zou in beschonken toestand over de reling zijn gevallen van de promenade langs de kust.

Het incident vond plaats op de beroemde Promenade des Anglais, de lange boulevard langs de kust van de Zuid-Franse stad, waar Noord-Ierland zondag de eerste EK-wedstrijd verloor van Polen (0-1).