Vicekanselier vergelijkt AfD met nazi-ideologie

Sigmar Gabriel ziet gelijkenis tussen de ideeën van de rechts-populisten en nazi’s. “Alles wat ze zeggen heb ik al eens gehoord.”

Vicekanselier Sigmar Gabriel, hier naast bondskanselier Angela Merkel, opent de aanval op de AfD.
Vicekanselier Sigmar Gabriel, hier naast bondskanselier Angela Merkel, opent de aanval op de AfD. Foto AP / Markus Schreiber

De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel vergelijkt de ideeën van de rechts-populistische Duitse partij AfD met nazi-ideologie. “Alles wat ze zeggen heb ik al eens gehoord.”

Gabriel, plaatsvervangend bondskanselier, stelt zondag tegenover de uitgever van kranten als Berliner Morgenpost en Hamburger Abendblatt dat de AfD louter provoceert in een poging aandacht te genereren.

“Alles wat ze zeggen heb ik al eens gehoord - in ieder geval van mijn eigen vader, die tot zijn laatste ademtocht een nazi was.”

Als partijleider van de sociaaldemocratische SPD ontkent Gabriel niet dat de coalitiepartij, samen met partner CDU, debet is aan de opkomst van de de islam-, immigratie- en eurokritische AfD. Landelijke peilingen wijzen op steun van zo’n 15 procent van de kiezers. De AfD stelt in haar programma onder meer dat de islam niet thuishoort in Duitsland omdat die religie niet verenigbaar is met de Grondwet.

Sigmar Gabriel zegt nu dat de AfD terug wil naar het oude West-Duitsland van de zestiger jaren:

“Toen vrouwen nog binnen bleven, buitenlanders, homo’s en lesbiennes fijn onzichtbaar moesten zijn en ‘s avonds bij een biertje oude legerliederen werden gezongen.”

Onlangs blunderde vicepartijvoorzitter Alexander Gauland van de AfD nog opzichtig door te stellen dat niemand stervoetballer Jerome Boateng als buurman zou willen hebben. Later moest hij hier op terugkomen en toegeven dat hij niet wist dat de verdediger van het Duitse nationale elftal en landskampioen Bayern München in Berlijn geboren is.