Frankrijk en UEFA nemen maatregelen na rellen

Frankrijk heeft een alcoholverbod aangekondigd. De UEFA dreigt met diskwalificatie voor Engeland en Rusland bij nieuwe rellen.

Russische supporters vallen Engelse voetbalfans aan na afloop van de wedstrijd Engeland-Rusland op het EK in Frankrijk
Russische supporters vallen Engelse voetbalfans aan na afloop van de wedstrijd Engeland-Rusland op het EK in Frankrijk Foto Thanassis Stavrakis/AP

Engeland en Rusland wacht mogelijk diskwalificatie van het EK in Frankrijk als hun supportersschares zich opnieuw schuldig maken aan rellen en geweld. Dat heeft de UEFA laten weten na de ongeregeldheden van de afgelopen dagen voorafgaand aan, tijdens en na de wedstrijd Engeland-Rusland in Marseille.

De Europese voetbalbond heeft daarnaast een tuchtrechtelijk onderzoek ingesteld naar de rellen zaterdagavond in het stadion waar Engeland-Rusland werd gespeeld. De Russen kunnen al voor hun volgende EK-duel bestraft worden. Ook wil de UEFA extra veiligheidsmaatregelen te treffen in en rondom alle stadions.

Ook voor Frankrijk is de maat vol: minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maakte zondagavond bekend dat de verkoop en het nuttigen van alcohol rond “gevoelige zones” op wedstrijddagen en de avond daaraan voorafgaand aan banden wordt gelegd. Bij de rellen in Marseille en Nice vielen de afgelopen drie dagen in totaal 44 gewonden. Vier van hen raakten ernstig gewond. In totaal zijn er vijftien mensen gearresteerd.

‘Nuchtere toestand’

Na het laatste fluitsignaal in de eerste poulewedstrijd van beide landen braken volgens meerdere ooggetuigen Russische fans door een afzetlint op een van de tribunes. Stewards waren met te weinig man om de op een confrontatie uit zijnde relschoppers tegen te houden. Al gauw werden Engelse supporters gevonden, zo meldde onze verslaggever vanuit Stade Vélodrome in Marseille:

Twitter avatar FabvdPoll Fabian Russen en Engelsen zit in vak naast elkaar. Russen klimmen over hekken en kletsen er vol op. Engelsen vluchtten.
Twitter avatar FabvdPoll Fabian Het is eigenlijk bizar dat Russen alleen een afzetlint en wat stewards opzij hoefden te duwen om lui in vak ernaast aan te vallen. (1/2)
Twitter avatar FabvdPoll Fabian Zijn ruim 1000 stewards in het stadion, maar op dit moment was grover geschut nodig. Agenten. Stewards konden alleen maar aan de kant gaan.

In zijn uitgebreide verslag vanuit de binnenstad en het stadion constateerde Van der Poll al dat de Russen niet louter voor het voetbal in Marseille waren neergestreken:

“Russische hooligans zijn over het algemeen getrainde vechters die dat het liefst in nuchtere toestand doen. Een verslaggeefster van Skynews doet ter plaatse verslag: ‘Het valt mij op dat ze heel georganiseerd zijn.’ Rond half tien zaterdagavond liggen twintig Engelsen in het ziekenhuis, meldt Skynews. Twee in kritieke toestand.”

De UEFA laat zondag weten dat een tuchtrechtelijke procedure is opgestart naar aanleiding van het verstoren van de orde onder het publiek op de tribunes door Russische supporters. Ook zouden zij zich tijdens de wedstrijd tegen Engeland schuldig hebben gemaakt aan racistische uitingen en staken ze vuurwerk af. De Engelse voetbalbond wordt niet aangeklaagd, de Russen moeten zich daarentegen verheugen op een uitspraak nog vóór hun volgende duel komende woensdag tegen Slowakije.

De Europese voetbalbond pakt de zaak niet kinderachtig aan: de commissie die zich buigt over tuchtzaken en ethische kwesties zal dinsdag al uitspraak doen. Doorgaans neemt de commissie weken of maanden de tijd om tot een oordeel te komen. Hierdoor kan eventuele bestraffing van de Russische bond, en eventueel direct het Russisch elftal op Euro 2016, nog voor het tweede pouleduel van kracht worden.

Russen op herhaling

Vier jaar geleden werd Rusland al bestraft toen hooligans tijdens het EK in Polen en Oekraïne stewards aanvielen. Een disciplinaire straf van 6 punten in mindering voor het kwalificatietraject voor Euro 2016 werd na Russisch beroep omgezet in een geldboete. Ook was er een voorwaardelijke straf van enkele duels zonder publiek spelen als Russische fans zich opnieuw zouden misdragen, maar die liep juist voor aanvang van Euro 2016 af.

Na de onlusten van zaterdagavond in stadion Vélodrome zou een nieuwe veroordeling kunnen leiden tot sancties die nog tijdens het lopende EK van kracht worden. Ook kan gedacht worden aan straffen die zich uitstrekken tot de kwalificatie voor Euro 2020, waarin Rusland met Sint-Petersburg gastheer is van drie groepsduels en een kwartfinale.

“Ik heb begrepen dat we een boete zullen krijgen”, zei de Russische sportminister Vitali Moetko volgens AP. “We hebben ons niet netjes gedragen”, stelde de man, die zoals deze week bleek Russische dopingschandalen verdoezelde, met veel gevoel voor understatement. “Sommigen zijn niet naar Marseille gegaan om naar het voetbal te kijken.” Met puntenaftrek zeggen de Russen geen rekening te houden. Volgens Moetko zal tegen een straf waarschijnlijk geen beroep worden aangetekend door de Russische bond.

Lees ook: ‘Russische hooligans zijn getrainde vechters’

Walging

De UEFA kwam zondagochtend in een met spoed belegde zitting bijeen om de getroffen veiligheidsmaatregelen nog eens te evalueren, weet AP. In elk geval wordt het beleid rondom de tien stadions aangescherpt.

“Duidelijk is dat er zaken niet goed zijn gegaan met het scheiden van verschillende supportersgroepen. Het aantal ordehandhavers in de stadions zal, in nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten, worden verhoogd.” - verklaring UEFA.

De Europese voetbalbond liet weten de onrust in de binnenstad van Marseille en in het stadion Vélodrome met “absolute walging” te hebben gadegeslagen. Het wachten is nu op een verklaring en eventuele bewijsvoering van de Russische bond alvorens de tuchtcommissie een uitspraak doet.

Ook rellen in Nice

Hoewel zaterdag alweer de derde dag op rij was dat in Marseille, decor voor het treffen tussen Engeland en Rusland, rellen uitbraken kan de UEFA nu pas actie ondernemen. De Europese voetbalbond ziet onlusten buiten de voetbalstadions als verantwoordelijkheid van nationale overheden en voetbalbonden; incidenten in de stadions kunnen meestal wel rekenen op een onderzoek.

In de Franse stad Nice zijn zaterdagavond eveneens rellen geweest. De politie moest optreden na onlusten tussen fans uit Noord-Ierland en inwoners van de Zuid-Franse stad. Noord-Ierland speelt daar zondag tegen Polen, van wie geen supporters bij de rellen betrokken waren.

Twitter avatar Gibney_A Andrew Gibney This is a worry. You get to Lens by going through Lille. Not a large city to avoid passing groups. https://t.co/JhiJc5RfAI