Piloten easyJet leggen dinsdag werk neer

De piloten vinden onder meer dat ze te veel vlieguren maken voor het salaris dat zij krijgen.

Een vlieger van de Britse prijsvechter easyJet.
Een vlieger van de Britse prijsvechter easyJet. Foto: Josep Lago / AFP

Piloten van easyJet die vanuit Amsterdam opereren gaan komende dinsdag staken. Dat heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag bekendgemaakt. Eerder deze week was al aangekondigd dat mogelijk acties zou worden gevoerd voor een betere cao.

De piloten zullen dinsdag tussen 6.00 uur en 14.00 uur het werk neerleggen. Ze staken om de “eerlijke en redelijke eisen kracht bij zetten”:

“Ondanks verwoede pogingen om tot een acceptabele eerste cao te komen voor easyJet-vliegers opererend vanuit Amsterdam, is dat tot op heden niet gelukt.”

Volgens de VNV maken de ongeveer zeventig piloten, die op Nederlandse arbeidscontracten voor easyJet vliegen, te veel vlieguren voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat. De vliegtuigmaatschappij is het daar niet mee eens. Door de staking zullen tientallen vluchten vanaf Amsterdam niet vertrekken. EasyJet, in een schriftelijke reactie:

“We betreuren deze onnodige acties van de vakbond”, schrijft easyJet in een reactie.

“We hopen dat ze deze acties niet ondernemen, maar in plaats daarvan terug met ons om de tafel gaan zitten. Graag zetten wij de constructieve dialoog met hen voort. We willen onze passagiers ervan verzekeren dat wij al het mogelijke doen om vertragingen en annuleringen als gevolg van de acties te beperken.”

‘Mogelijk Europese tak voor easyJey bij Brexit’

Zaterdag meldde de Britse krant The Telegraph dat easyJet mogelijk een Europese divisie opricht, mochten de Britten besluiten uit de Europese Unie te stappen.

De prijsvechter wil de negatieve gevolgen van een mogelijke Brexit opvangen door een AOC-certificaat aan te vragen in EU-landen, waarmee het in staat wordt gesteld daar te landen. In het ergste geval kunnen Britse vliegtuigmaatschappijen bij een Brexit namelijk uit de European Common Aviation Area (ECAA), de Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte worden gezet.

    • Etienne Verschuren