NRC tipt: Duitsland – Oekraïne

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Duitsland – Oekraïne, vooral voor het kampioenenelftal van Duitsland.

Illustratie Pepijn Barnard

Eerst een statistiek over Duitsland. De 23-koppige selectie die voor dit EK is opgeroepen heeft bij elkaar al 43 landstitels en tien Champions Leagues gewonnen. Veertien spelers van deze selectie mogen zich ook nog regerend wereldkampioen noemen. Duitsland heeft vrijwel louter gearriveerde sterren. Eén van de grote favorieten voor dit EK.

Wat is er veranderd bij het Duitse elftal sinds het wereldkampioenschap twee jaar geleden in Brazilië? Aanvoerder Philipp Lahm stopte als international en werd opgevolgd door de ervaren Bastian Schweinsteiger. Goaltjesdief Miroslav Klose heeft afgezwaaid, en hij laat een leemte achter voorin. Thomas Müller van Bayern München scoorde negen keer tijdens de kwalificatiereeks, maar is toch vooral middenvelder. Verder probeerde bondscoach Joachim Löw Mario Götze, Max Kruse en André Schürrle uit. Goede spelers, maar geen spitsen. Gelukkig voor Duitsland heeft het geen gebrek aan makkelijk scorende middenvelders.

Weet je nog niet voor wie je moet zijn? Doe de EK 2016 juichwijzer

Nu is een ploeg met zo veel prijzenwinnaars geen garantie voor succes. De Franse selectie tijdens het WK 2002 bestond ook uit spelers met gevulde prijzenkasten: Zidane, Barthez, Desailly. Maar na nederlagen tegen Senegal en Denemarken en een remise tegen Uruguay mocht Frankrijk na de eerste ronde naar huis, zonder ook maar een keer te scoren. Wat te denken van Spanje tijdens het WK 2014, na nederlagen tegen Nederland en Chili mocht de toen regerend wereldkampioen ook na de eerste ronde naar huis. Dat scenario lijkt niet in het verschiet te liggen voor Duitsland. Al was het maar omdat er nog één prijs ontbreekt op de cv van alle Duitse spelers: een Europees Kampioenschap.

Letten op:

Duitsland: Mesut Özil, de nummer 10 van Arsenal gaf afgelopen seizoen maar liefst 19 assists. Bondscoach Löw zet hem dan nu ook achter de spitsen in plaats van op de linkerflank.

Oekraïne: Yevhen Konoplyanka, de snelle linkervleugelspeler van Sevilla is zonder twijfel de gevaarlijkste speler van Oekraïne.

    • Diederik Huffels