Duitsland, Kroatië en Polen winnen

Duitsland versloeg Oekraïne met 2-0. Ajax-spits Arek Milik was de matchwinner bij Polen: 1-0. Kroatië won met dezelfde cijfers van Turkije.

Bastian Schweinsteiger scoort de 2-0 voor Duitsland.
Bastian Schweinsteiger scoort de 2-0 voor Duitsland. Foto Darko Vojinovic/AP

Wereldkampioen Duitsland won zijn openingswedstrijd met 2-0 van Oekraïne. Polen versloeg dankzij een doelpunt van Ajax-spits Arek Milik Noord-Ierland met 1-0. Kroatië won met dezelfde cijfers van Turkije door een goal van Luka Modric.

Duitsland-Oekraïne

De wereldkampioen staat erom bekend niet altijd even goed te beginnen aan een groot toernooi, maar ditmaal kwamen de Duitsers vrij voortvarend uit de startblokken. Dat resulteerde al snel in een doelpunt van verdediger Shkodran Mustafi, die een voorzet van Toni Kroos mooi binnenkopte.

Daarna begon Oekraïne steeds beter te voetballen. Er kwamen kansen en het was aan Jérôme Boateng te danken dat Duitsland met een voorsprong de rust inging. In de tweede helft was het voetbal minder spectaculair, en was het vooral Duitsland dat verzuimde de score uit te breiden. Daarmee wachtte het team tot de laatste minuut, toen de net ingevallen Bastian Schweinsteiger aan alle twijfel een einde maakte.

Duitsland gaat door de overwinning aan kop in groep C, en staat op doelsaldo voor op Polen. Oekraïne mag aan de bak nu het na één van de drie wedstrijden laatste staat.

Kroatië-Turkije

Sterspeler Luka Modric maakte zijn status in het Kroatische voetbalelftal helemaal waar. Dankzij een poeier van de middenvelder wonnen de Kroaten op het EK voetbal in Frankrijk met 1-0 van Turkije.

De wedstrijd tussen de twee Europese subtoppers in het Parc des Princes in Parijs golfde op en neer. Beide teams leken zich bewust van het feit dat achter topfavoriet Spanje het gevecht om de tweede plek in poule D vanmiddag wel eens beslist kon worden. Kroatië was duidelijk de betere ploeg, maar tot drie maal toe stond de lat in de weg.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Fijne goal, gemankeerde 1e helft. Ja strijd, uiteraard. Barcelona-boys Arda en Rakitic nog niet overtuigend. Modric, dan weer wel. #TURCRO

Enkel Modric trof in de eerste helft het doel, nadat hij een afgeslagen bal direct op de slof nam en met een stuit van buiten het strafschopgebied scoorde. Daarbij ging de Turkse doelman Volkan Babacan niet volledig vrijuit. In de tweede helft verzuimden de Kroaten verder afstand te nemen, maar de drie punten kwamen niet meer in gevaar.

Morgen komen Spanje en Tsjechië, de andere twee ploegen uit poule D, in actie.

Polen-Noord-Ierland

Polen kwam razend sterk uit de startblokken tegen kleinduimpje Noord-Ierland. Het in rood-wit geklede elftal had in de eerste tien minuten al zeker twee doelpunten kunnen maken, maar toen de goals uitbleven zakte het niveau van Polen wat weg. Dat kwam niet ten goede van de wedstrijd, want Noord-Ierland had werkelijk niets in te brengen en kon enkel hopen op een gelijkspel.

In de tweede helft maakte Arek Milik het verschil. Hij kreeg de bal net binnen de zestien aangespeeld en schoot direct. Zijn bekeken schuiver verdween via de handen van de keeper van Noord-Ierland in de goal. Het enige wapenfeit dat Noord-Ierland daar tegenover kon zetten was een half gelukte omhaal van Kyle Lafferty. Zelfs het inbrengen van publieksfavoriet Will Grigg bij de Noord-Ieren bleef uit, waardoor we nog even moeten wachten voordat een van de beste liedjes in het voetbal voor het eerst tijdens het EK ten gehore wordt gebracht.

Polen staat nu tweede in groep C, Noord-Ierland derde.

    • Sam de Voogt