Minstens twintig doden bij luchtaanval op Syrische markt

Bij luchtaanvallen op de noordwestelijke stad Idlib vielen er bommen op een markt.

Schade en brand na luchtaanvallen op de Syrische stad Idlib.
Schade en brand na luchtaanvallen op de Syrische stad Idlib. Foto Ammar Abdullah/Reuters

Bij luchtaanvallen op de Syrische stad Idlib zijn meer dan twintig doden gevallen nadat er ook bommen vielen op een markt. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er onder de doden minstens vijf kinderen.

De bombardementen werden volgens Reuters uitgevoerd door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal stijgen, aangezien het aantal ernstig gewonden groot is. Hoeveel mensen er precies gewond zijn geraakt is niet bekend.

De stad Idlib, gelegen in de gelijknamige provincie in het noordwesten van Syrië, staat onder de controle van rebellen die vechten tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De rebellen behoren tot Al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelieerde jihadistische strijdgroep. Bij bombardementen op het dorp Maarat al-Numan, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Idlib, vielen nog eens zes doden.

Het is opnieuw een bloedig weekend in Syrië, nadat zaterdag ook al twintig doden vielen bij een meervoudige bomaanslag in de hoofdstad Damascus. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Twee zelfmoordterroristen bliezen zich op en ook een autobom werd afgestoken. De aanslagen vonden plaats in een wijk waar veel Assad-aanhangers wonen.

    • Sam de Voogt