Vijftig doden, 53 gewonden bij schietpartij nachtclub Florida

Het is de dodelijkste schietpartij ooit op Amerikaans grondgebied. IS heeft de aanslag opgeëist.

Politieagenten vangen nabestaanden op buiten nachtclub Pulse.
Politieagenten vangen nabestaanden op buiten nachtclub Pulse. Foto: Phelan M. Ebenhack / AP

Bij een schietpartij in een gayclub in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida zijn in de nacht van zaterdag op zondag vijftig dodelijke slachtoffers gevallen en zeker 53 mensen gewond geraakt. Dat meldt de politie van Orlando. De dader, die tussen 02.00 en 05.00 uur een aantal bezoekers gijzelde, is doodgeschoten door een SWAT-team.

Lees wat er in de club gebeurde volgens ooggetuigen: ‘Hij komt eraan’

De burgemeester van de stad heeft de noodtoestand uitgeroepen. Amerikaanse overheidsdiensten spreken van een “terreurdaad”. Tijdens de aanval droeg de schutter een automatisch wapen en een vuurwapen. De dader is geïdentificeerd als de 29-jarige Omar S. Mateen, een bewakingsbeambte. Hij was inwoner van de Verenigde Staten en had Afghaanse voorouders. Mateen woonde in Port Saint Lucie, 200 km ten zuiden van Orlando.

Twitter avatar OrlandoPolice Orlando Police Mayor Dyer: 50 dead in Pulse nightclub shooting. @ChiefJohnMina Suspect had handgun and AR15 type rifle.

IS claimt aanslag

Hoewel president Obama in een persconferentie zondagavond zei dat de motieven van Mateen voor de schietpartij nog onduidelijk zijn, meldt The New York Times dat de schutter voordat hij de nachtclub binnen ging het Amerikaanse alarmnummer belde en zijn trouw aan IS zwoer. IS zelf heeft de aanslag inmiddels geclaimd, meldt Amaq, het persagentschap van de jihadistische terreurbeweging:

“De gewapende aanval gericht op een homoclub in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida, waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen en gewond raakten, is uitgevoerd door een strijder van Islamitische Staat.”

Twitter avatar Rita_Katz Rita Katz Breaking: ISIS’ Amaq media claims the #nightclubshooting in #Orlando was carried out by an #ISIS fighter https://t.co/wQGLZdZnVG

Mateen eerder onderzocht door FBI

De FBI maakte zondag bekend dat Mateen tot twee keer toe is onderzocht door de veiligheidsdienst. Hij kwam in 2013 het vizier van de FBI door opruiende opmerkingen die hij tegenover collega’s had gemaakt. Ook legde hij in 2014 contact met een zelfmoordterrorist. Wegens gebrek aan bewijs heeft de veiligheidsdienst de zaak laten liggen.

Obama veroordeelde de terreurdaad tijdens zijn persconferentie.

“Elke aanval op een Amerikaan - van welke religie, ras, etniciteit of seksuele geaardheid dan ook - is een aanval op ons allemaal.”

Hij noemde het een daad van haat en terreur.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “This was an act of terror and act of hate.” —@POTUS on the tragic shooting in #Orlando https://t.co/i7fOS38GzH

De schietpartij brak uit om 02.00 uur lokale tijd. Er waren op dat moment circa 320 mensen in de club aanwezig. Ongeveer dertig van hen werden door het SWAT-team gered tijdens een actie. Ook zou er een gecontroleerde explosie zijn gehoord, uitgevoerd door de explosievenopruimingsdienst.

Volgens een ooggetuige vond het incident plaats tegen sluitingstijd:

“Iedereen dook naar de grond. Ik zei mijn vriendin dat ik niet dacht dat het echte schoten waren, dat het onderdeel was van de muziek. Totdat ik vuur uit het wapen zag komen.”

Tijdens de schietpartij riep de nachtclub op zijn Facebook-pagina de aanwezige bezoekers op te vluchten. “Verlaat pulse en blijf rennen”, schreven ze. De politie waarschuwde mensen weg te blijven uit de omgeving van homo-nachtclub Pulse.

Dodelijkste schietincident VS ooit

Met 53 doden is de schietpartij in Orlando volgens Reuters de dodelijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Bij een schietpartij in 2007 op Virginia Tech university kwamen 32 mensen om het leven en bij de schietpartij op basisschool Sandy Hook in 2012 vielen 26 doden.

Volgens de Orlando Sentinel bevinden enkele gewonden zich nog in kritieke toestand. Er zijn zes traumachirurgen opgeroepen die al de hele ochtend operaties uitvoeren. Inwoners van Orlando is opgeroepen bloed te doneren bij een bloedbank. Honderden mensen hebben daar al gehoor aan gegeven.

Vrijdag ook al schietincident in Orlando

Vrijdag werd Orlando nog opgeschrikt door de dood van de 22-jarige zangeres Christina Grimmie, die na haar concert werd doodgeschoten door een 27-jarige man, die daarna zichzelf doodde. Grimmie was een ex-deelnemer van het Amerikaanse tv-programma The Voice. Er is volgens de politie geen reden om aan te nemen dat er een verband bestaat tussen de twee incidenten.