Verstappen grijpt naast podiumplek, zege Hamilton

Verstappen lag lang op koers voor een podiumfinish, maar een ongelukkige pitstop-strategie betekende in Montreal uiteindelijk een vierde plek.

Max Verstappen in Canada tijdens de race even voor Sebastian Vettel's Ferrari. Daarachter teammaat Daniel Ricciardo.
Max Verstappen in Canada tijdens de race even voor Sebastian Vettel's Ferrari. Daarachter teammaat Daniel Ricciardo. Foto AFP / Charles Coates

Tot tweederde van de race lag Max Verstappen op koers voor een podiumfinish, maar een ongelukkige pitstop-strategie betekende in Montreal uiteindelijk een vierde plek.

Verstappen beleefde een prima start waarbij hij direct een plek won van teamgenoot Daniel Ricciardo. Voor hem verspeelde Lewis Hamilton zijn pole position en toucheerde Mercedes-kompaan Nico Rosberg waardoor Sebastian Vettel (Ferrari) de leiding nam.

‘Ik had geen keuze’

Verstappen verloor de regie over een podiumfinish uiteindelijk op tweederde van de race toen hij binnenkwam voor zijn tweede bandenwissel terwijl concurrent Valtteri Bottas (Williams) ervoor koos om de race op slechts één stop uit te rijden. Red Bull monteerde daarbij ook nog eens de zachtste band onder Verstappens bolide: rubber dat niet lang genoeg goed bleef om tot het einde strijd te leveren met Bottas, die achter Hamilton en Vettel de laatste podiumplek verdedigde.

“Mijn plan was de race op één stop uitrijden, maar m’n banden hadden daar voor te veel slijtage. Ik had vervolgens geen andere keuze dan die zachte band erop te laten monteren want er was simpelweg niks anders meer over. We hebben uiteindelijk het beste uit de race weten te halen.” - Max Verstappen tegenover Ziggo Sport.

In plaats van Bottas aanvallen om een podiumplek terug te pakken, zag Verstappen zich uiteindelijk verzeild raken in een venijnige strijd om niet te zakken tot de vijfde plaats.

Uiteindelijk wist Verstappen in dat gevecht om P4 knap de Mercedes van Rosberg, die nog wel verse banden had, achter zich te houden. De Nederlander combineerde een agressief verdedigende stijl met tactisch rijden dat deed denken aan de manier waarop hij Kimi Raikkonen in Spanje achter zich wist te houden om die grand prix in Barcelona te winnen.

Hamilton vloert Rosberg

Terwijl dit uitermate spannende gevecht zich rondenlang voortsleepte reed Lewis Hamilton naar zijn tweede zege op rij, tevens z’n tweede van het seizoen. Bonus voor de regerend wereldkampioen en Verstappen was dat Rosberg bij het ingaan van de laatste ronde een ultieme inhaalactie op de Nederlander moest bekopen met een spin.

“Rosberg kon ik ondanks mijn versleten banden gelukkig goed pareren, terwijl hij een stuk sneller was. Of ik hem uiteindelijk in een fout dwong? Ik remde op de limiet en hij nog eens 20 of 30 meter later: dat kan gewoon niet goed gaan.”

Door de matige middag van Rosberg zag de Duitser, die zo soeverein naar de zege reed in de eerste vier races van dit seizoen, zijn voorsprong op regerend kampioen Hamilton in het WK-klassement teruglopen van 43 tot 9 punten. In twee grands prix tijd heeft Hamilton, die in die eerste races juist tegenslag kende, 34 punten goedgemaakt op zijn Mercedes-teamgenoot.

Beide heren raakten elkaar dus bij de start (video) en net als twee weken geleden in Monaco leek de Duitser vervolgens behoorlijk uit vorm. Zijn race kende meerdere foutjes en daar bovenop kwam nog een lekke band. Dat Hamilton in Monaco en zondag in Canada juist zijn beste vakmanschap tentoonspreidde betekent dat de strijd om het wereldkampioenschap weer volledig open is. Te beginnen volgende week bij de Europese grand prix in Bakoe.

De bepalende momenten: hoe de race in Canada zich ontvouwde

De grand prix van Canada op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal wordt verreden over 70 ronden. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton start van pole position, naast hem Mercedes-teamgenoot en WK-leider Nico Rosberg. Max Verstappen, deze race met verbeterde TAG Heuer (Renault) krachtbron achterin, begint als vijfde.

 • De start levert direct winst op voor Verstappen. Hamilton komt wat traag weg, Sebastian Vettel profiteert in zijn Ferrari en pakt de leiding. Mercedes-duo Rosberg en Hamilton opnieuw niet clean: ze raken elkaar in de eerste bocht en de Duitser raakt daardoor van de baan en valt terug tot maar liefst de 10e plek. Max op P3 en heeft dus Red Bull-teammaat Daniel Ricciardo te pakken.

  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 Replays show that first corner was…

  Tight…
  Let’s go with tight…

  #F1 #CanadianGP

 • Een tiende van de race-afstand achter de rug en vooraan een ongewijzigd veld: Vettel en Hamilton veruit de snelsten, Max Verstappen reeds op 7,5 seconde achterstand. De jonge Limburger weet Ricciardo een seconde achter zich te houden. Rosberg heeft inmiddels één plaatsje goedgemaakt maar geraakt niet voorbij Sergio Perez (Force India).
 • Ronde 15 en Ferrari heeft zowel Vettel als Kimi Raikkonen binnengehaald voor de eerste pitstop. Dat gebeurde tijdens een korte neutralisatie van de race omdat Jenson Button’s McLaren-Honda de geest gaf:

  Hamilton nu aan de leiding, Verstappen tijdelijk tweede. Hij dient Ricciardo netjes van repliek nadat het team over de boordradio had medegedeeld dat Max z’n teammaat niet moest ophouden.
 • Hamilton begint z’n 20e ronde en Vettel pakt P2 van Verstappen, die z’n eerste pitstop maakt. De Ferrari, met geüpdatet motorblok, is dit weekend ook duidelijk een maatje te groot voor de Red Bulls. Hamilton heeft nog minder dan 10 tellen op Vettel, maar zit voorlopig duidelijk op een andere pitstop-strategie dan de Duitser. Hoe ver gaat die vroege bandenstop Vettel nog brengen vanavond?
 • 27/70 ronden gereden en de leidende wagens zijn alle binnen geweest voor een eerste stop. Vettel op P1 met 13,5 seconde op Hamilton en daarachter weer keurig Max Verstappen. Nico Rosberg, vraagt u? Voorlopig 7e. Raikkonen is nu Max’ naaste belager op 3,5 tel met daarachter Ricciardo en Rosberg, met daartussenin nog de Williams van Valtteri Bottas:
  Twitter avatar F1 Formula 1 📻 FERRARI: “Take it easy Kimi”
  RAI: “I cannot take it easy, I’m trying to keep them behind!”
  #CanadianGP 🇨🇦 https://t.co/BwrMPw6F9X
 • De race is exact halverwege als Raikkonen zijn tweede stop maakt. Vettel leidt nog steeds, Hamilton blijft op zo’n 10 seconden afstand. Vraag is nog steeds of Ferrari nu juist wel of niet goed heeft gedaan aan die hele vroege eerste pitstop. Verstappen foutloos vanmiddag en op koers voor een podiumplek. Hij heeft nu Bottas achter zich op 7 seconden.
 • Nog 25 ronden te gaan en het lijkt erop dat Verstappen net als Hamilton voor twee stops wil gaan vanavond. Vettel, die net binnen is geweest voor zijn tweede bandenwissel, zal vrijwel zeker nog een keer nieuw rubber moeten komen halen. De Duitser ligt nu tweede achter Hamilton (+6,5 sec) maar loopt niet veel in ondanks dat de Brit op veel ‘oudere’ banden rijdt.
  Twitter avatar rachidfinge Rachid Finge #F1 - Lijkt erop dat Verstappen banden aan het sparen is; stukje trager dan de mensen achter hem. Nog altijd op P3 met 5 sec voorsprong.

  Achter Verstappen zijn is de volgorde nu Bottas, Raikkonen, Rosberg en Ricciardo.

 • Het is aftellen naar de laatste tien ronden. Max is binnen geweest voor zijn tweede stop en vliegt over de baan. Dat zal ook wel moeten want hij is nu teruggevallen naar P4 en heeft 9 seconden achterstand op Bottas. Gaat de Fin nog een keer naar binnen voor zijn tweede bandenwissel? Diezelfde vraag kunnen we stellen aan leider Lewis Hamilton: hij heeft nog 4,5 seconde op Vettel.
  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 4.4s the gap for #LH44 right now

  And oh how we’d love to keep it that way… #F1

  Het is in elk geval niet de middag van Nico Rosberg: hij komt binnen met een lekke band en valt terug naar de 7e plek.

 • OK, here goes: de laatste 10 ronden. Max stormt af op de podiumplek van Bottas, maar is het genoeg? 6 seconden heeft de Fin nog aan voorsprong, maar een groter probleem doemt op áchter Verstappen: Rosberg (+5 sec) rijdt veel snellere rondetijden. Hamilton nog steeds leider met nu 5,6 sec op Vettel die zojuist een foutje maakte in de laatste bocht.
 • FINISH: Lewis Hamilton wint de grand prix van Canada, maar veel belangrijker: Max Verstappen slaat de onvermijdelijke aanval van Nico Rosberg keihard af. De WK-leider kreeg brutaal nul op het rekest en werd uiteindelijk zelfs in een fout gedwongen door de Nederlander. Vettel P2 en Bottas maakt het podium compleet.

Uitslag grand prix van Canada:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 70 ronden
2. Sebastian Vettel (Ferrari) +5 sec
3. Valtteri Bottas (Williams) +46,4
4. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) +53,0
5. Nico Rosberg (Mercedes) +1.02,1
6. Kimi Raikkonen (Ferrari) +1.03,0
7. Daniel Ricciardo (Red Bull) +1.03,6
8. Nico Hülkenberg (Force India) +1 ronde
9. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 ronde
10. Sergio Perez (Force India) +1 ronde

Stand in het WK na 7 van de 21 races:

1. Nico Rosberg 116 pnt (+10)
2. Lewis Hamilton 107 (+25)
3. Sebastian Vettel 78 (+18)

6. MAX VERSTAPPEN 60 (+12)

  • Jules Seegers