Kinderjuryprijs voor De Gorgels van Jochem Myjer

Daarmee doorbreekt zijn boek een jarenlange traditie van bekroningen aan serieboeken.

Portret van cabaretier Jochem Myjer met het door hem geschreven kinderboek De Gorgels.
Portret van cabaretier Jochem Myjer met het door hem geschreven kinderboek De Gorgels. Foto Remko de Waal / ANP

Cabaretier Jochem Myjer heeft met zijn eerste kinderboek de jaarlijkse Prijs van de Kinderjury gewonnen. Daarmee doorbreekt zijn boek De Gorgels een jarenlange traditie van bekroningen aan serieboeken.

De uitslag van de publieksprijs van de kinderen, waarvoor 24.551 stemmen zijn uitgebracht, werd zondagmiddag bekend tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag. Myjers boek won in de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar; in de categorie 10 t/m 12 jaar werd Dummie de mummie en de drums van Massoeba van Tosca Menten bekroond. Voor Menten was het ook de eerste keer dat ze de Kinderjuryprijs won, na zes nominaties voor eerdere delen in de Dummie de mummie-reeks. De serie is ook verfilmd.

Lees ook: Ik wil de werkelijkheid even stopzetten, een interview met Jochem Myjer.

Kinderboekenseries waren tot nu toe overweldigend favoriet bij stemmende kinderen. Vijftien jaar geleden ging de Kinderjuryprijs voor het laatst naar een boek dat geen deel van een reeks was: Razend van Carry Slee. Sindsdien ging de prijs telkens naar boeken van onder meer Geronimo Stilton (Fantasia), Francine Oomen (Hoe overleef ik…) en Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje).

De Gorgels van Myjer gaat over de jongen Melle, vernoemd naar de zoon van de cabaretier, die dankzij zijn ‘superogen’ een kaboutervolk ontdekt. Hij helpt deze smurfachtige Gorgels bij de strijd tegen de Brutelaars, stinkende, ziekteverwekkende monstertjes.

Het schrijfdebuut van de cabaretier en acteur werd bij verschijning meteen een succes: het werd herdrukt, een Duitse vertaling werd aangekondigd en het bereikte de tweede plaats in de bestsellerlijst van de Stichting CPNB. Daarop kondigde Myjer al aan dat zijn carrière als kinderboekenschrijver nog een vervolg zal krijgen.

    • Thomas de Veen