‘Hij komt eraan’ - ooggetuigen over de schietpartij in Orlando

Ooggetuigen vertellen wat zich in de homonachtclub Pulse afspeelde.

Foto AP/Phelen M. Ebenhack

In een nachtclub in de Amerikaanse stad Orlando heeft in de nacht van zaterdag op zondag de dodelijkste schietpartij uit geschiedenis van de VS plaatsgevonden. Vijftig mensen werden er gedood en 53 raakten er gewond. Wat gebeurde er precies? Ooggetuigen vertellen.

Het was omstreeks 02.00 uur toen Omar S. Mateen met een handwapen en een automatisch wapen bij nachtclub Pulse naar binnen kwam, zei ooggetuige Rob Rick tegen persbureau AP. Het was er vol. De muziek stond hard. Meer dan driehonderd mensen waren in de club aanwezig. Het was een feestje met het thema “Latin Night”. Rick: “Iedereen was net bezig met zijn laatste slokjes.”

De meesten hadden niet in de gaten dat er geschoten werd. “Ineens waren er geweerschoten. Ik dacht eerst dat het de muziek was, want ze vielen samen met de beat”, zei Christopher Hansen tegen lokale nieuwssite Orlando Sentinel. Maar toen stopte de muziek. “De schutter zag ik niet, ik zag alleen maar lichamen die neervielen. Ik stond bij de bar en ik viel ook neer.” Kruipend probeerde Hansen naar buiten te komen.

De mensen in de club rennen alle kanten op. Naar de voordeur, de achterdeur, de wc’s. “Verlaat pulse en blijf rennen”, schrijft de club op dat moment op zijn Facebook-pagina.

Vluchten via de achteringang

The New York Times sprak buiten de club Joel Figueroa (19), die binnen was toen het schieten begon.

“We waren aan het dansen in het hiphopgedeelte toen we schoten hoorden. Bam, bam, bam. Het enige waar ik aan kon denken was neerduiken, maar ik rende naar buiten. Iedereen was aan het schreeuwen en rende naar de voordeur.”

Veel aanwezigen proberen via de de achteringang naar buiten te vluchten. Een uitsmijter van de club had een tussenschot vernield dat de dansvloer scheidde van een gedeelte waar alleen medewerkers mochten komen, waardoor mensen weg konden vluchten, meldt AP.

‘Mam, er zijn dode lichamen’

Om 02:30 ontving Helene Royster een telefoontje van haar zoon, die met vrienden naar club Pulse was gegaan. “Hij was aan het huilen en aan het schreeuwen en hij zei: ‘Mam, er zijn dode lichamen.’ Ik wist niet wat ik moest denken.” Haar zoon wist te ontkomen, maar twee van zijn vrienden waren binnen toen het schieten begon. Eentje ligt in het ziekenhuis, de andere is vermist, vertelde ze aan de Orlando Sentinel.

Het schieten begon in de club, maar ging buiten verder toen een politieagent buiten dienst die als bewaker bij Pulse werkte het vuur opende op de schutter. Twee andere toegesnelde agenten stonden hem bij. De dader ging daarop de club terug naar binnen en gijzelde de daar nog aanwezige bezoekers. Buiten verzamelde de politie zich, waar een chaotische situatie ontstond door de bezoekers die de club wisten te ontkomen en de agenten die het op de schutter gemunt hadden.

Hansen, tegen de Orlando Sentinel:

“Toen ik uiteindelijk buiten kwam, stonden aan de overkant van de straat mensen met bloed over zich heen. De politie schreeuwde tegen ons dat we weg moesten rennen. De geweerschoten binnen gingen maar door en door.”

Buiten de club kwam Hansen een man tegen die was neergeschoten. Hij deed zijn bandana af en deed die in het kogelgat in zijn rug, om het bloeden te stelpen.

‘Hij heeft ons’

Persbureau AP sprak Mina Justice, die buiten de club tussen de mensen stond en probeerde met haar 30-jarige zoon Eddie in contact te komen. Haar zoon had haar gesms’t toen het schieten begon en vroeg haar de politie te bellen. Hij rende een wc naar binnen met andere bezoekers om zich daar te verstoppen. Het laatste wat ze van hem ontving was: “Hij komt eraan.” En: “Hij heeft ons, hij is hier binnen met ons.”

Gered door een helm

Ook het SWAT-team was inmiddels opgeroepen en stond samen met de verzamelde politie- en FBI-agenten buiten de club, meer dan honderd in totaal. Bij de alarmcentrale bleven telefoontjes binnenkomen van mensen die zich nog in de club bevonden, en zich op toiletten verstopt hadden. Om de veiligheidsmachten heen stonden bezorgde familieleden van de slachtoffers en journalisten.

Om 05.00 uur maakte het SWAT-team de keuze om de gegijzelden die zich nog binnen bevonden te bevrijden. Om de schutter af te leiden liet het SWAT-team een bom afgaan en beukte vervolgens met een gepantserd voertuig door de voordeur naar binnen. Binnen treffen ze een bloedbad aan.

Het negenkoppige SWAT-team kwam in een vuurgevecht met de schutter. Eén agent werd geraakt op zijn hoofd. De legergroene kevlarhelm die hij droeg redde zijn leven, meldt CNN.

Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar Knoxville_PD Knoxville Police We continue to send our thoughts & prayers to the victims & their families. Thankful OPD Officer had Kevlar helmet https://t.co/sjmNOIPsLL

De dader wordt neergeschoten. Het SWAT-team wist dertig mensen te bevrijden.