Deze illegalen kregen applaus en kritiek na hun onthulling

De briljante leerlingen Larissa Martinez (18) en Mayte Lara (17) maakten na hun slagen bekend illegale migranten te zijn.

Larissa Martinez (18) tijdens haar afscheidsrede.
Larissa Martinez (18) tijdens haar afscheidsrede. Foto: screenshot YouTube

De één kreeg een staande ovatie na haar toespraak, de ander kon rekenen op kritisch commentaar op Twitter. De briljante studenten Larissa Martinez (18) en Mayte Lara (17) zijn beiden illegale immigranten, maar kregen totaal verschillende reacties op hun coming out.

Martinez maakte haar illegaliteit bekend in haar afscheidsrede op de McKinney Boyd High School in de Amerikaanse staat Texas. Ze was daar geslaagd met een uitzonderlijk hoog gemiddelde en met een studiebeurs voor de prestigieuze Yale University op zak. Weinigen zullen hebben vermoed dat Martinez tijdens haar toespraak de volgende onthulling zou doen:

Volgens Martinez, die op haar tiende samen met haar moeder en zus Mexico ontvluchtte voor haar vader, willen illegale migranten juist meehelpen de VS weer groot te maken. Het bouwen van een muur op de grens met Mexico, zoals Donald Trump wil, is volgens haar slechts ingegeven door haat en vooroordelen.

“Ik ben één van de elf miljoen immigranten zonder papieren, die leven in de schaduwen van de Verenigde Staten. Ik heb besloten deze onverwachte realiteit vandaag met jullie te delen omdat dit misschien wel mijn enige kans is om jullie de waarheid te zeggen: dat immigranten zonder papieren ook mensen zijn.”

Martinez kon na haar speech rekenen op een staande ovatie van het publiek.

Kritiek op Mayte Lara

Hoe anders zijn de reacties op de onthulling van Mayta Lara, de andere briljante studente die een week eerder via Twitter bekendmaakte een illegale immigrant te zijn. Lara slaagde onlangs aan de Crockett High School in Texas met een al bijna net zo hoog gemiddelde als Martinez. De reacties op haar onthulling waren vooral negatief:

Negatieve reacties op Twitter op de onthulling van Mayte Lara.

Negatieve reacties op Twitter op de onthulling van Mayte Lara. Foto: Twitter

Na het zien van de vele negatieve reacties liet Lara weten haar Twitter-account te zullen verwijderen. Hierop kreeg de tiener veel steunbetuigingen op Twitter.

    • Etienne Verschuren