Wondergoal Payet zorgt voor Franse opluchting

Frankrijk wint in de slotfase van Roemenië door een doelpunt van Dimitri Payet.

Matchwinnaar Dimitri Payet wordt gefeliciteerd door de Franse bondscoach Didier Deschamps.
Matchwinnaar Dimitri Payet wordt gefeliciteerd door de Franse bondscoach Didier Deschamps. Foto PHILIPPE LOPEZ/AFP

De zege in het openingsduel in Stade de France tegen Roemenië maakte de avond van collectieve Franse opluchting vrijdagavond tot een mild volksfeest. En natuurlijk was de belangrijkste overwinning die van een openingsduel zonder ernstige rimpelingen, laat staan aanslagen, in dit geteisterde thuisland Frankrijk.

Dimitri Payet bracht het Franse publiek, als altijd op kamertemperatuur totdat er gewonnen wordt, tot euforie met een magnifiek afstandsschot in de slotminuten: 2-1. Met een kopgoal van Olivier Giroud leek Frankrijk vroeg in de tweede helft de moeizame hobbel van de eerste wedstrijd te hebben genomen, maar Roemenië trok de stand uit een strafschop weer gelijk. Zo kwam de verlossing voor de Fransen pas laat, via Payets wondergoal, met zijn ‘zwakke’ linker.

Ruim tachtigduizend man vonden hun weg naar het Stade de France in Saint-Denis bij Parijs, het meerendeel in het blauw. Terwijl vooraf door stakende treinmachinisten een chaos in het openbaar vervoer werd verwacht, bleken meer dan genoeg RER-regiotreinen te rijden. De radicale vakbond CGT, die met de stakingsacties Frankrijk in de tang heeft, had zijn leden ’s middags in het diepste geheim laten weten dat supporters zonder probleem van en naar de wedstrijden moesten kunnen komen. ‎

Zo was iedereen op tijd voor de openingsceremonie, die, zoals het hoort, oubollig was. Via La Vie en Rose naar de confectiepop van David Guetta die uit een carrousel tevoorschijn kwam; het zal allemaal niet lang in de herinnering voortleven.

Superioriteit van Paul Pogba

De kracht bij Frankijk ligt in de mannen die naar voren trekken. Middenvelder Paul Pogba met overzicht, fraai voetenwerk, fysieke superioriteit. Gedoodverfd speler van het toernooi, zij het vrijdagavond te veel op zoek naar die beslissende actie. Hij heeft de wens alles in zich te verbinden van Ronaldinho, Ronaldo, Messi, Iniesta, zo zei hij in een interview op ESPN. „Ik ben serieus.” Hij maakte de wedstrijd niet af, tien minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Maar linkeraanvaller Payet stal dus vrijdag in Stade de France de show, met nauwkeurigheid in de voorzetting, dynamiek, initiatief. Leven aan de bal. Hij komt van links, hij komt van rechts, hij komt overal vandaan. Zoals in de eerste helft, een aanval op topsnelheid, de bal snoeihard teruggelegd door Payet, via Griezmann en een Roemeens been net naast.

Het was na rust weer meteen Roemenië, met Nicolae Stanciu, met een enorme kans. In volledige vrijheid controleerde hij de bal op de borst, maar weer motorisch weinig overtuigend in de afronding: naast.

Allez les Bleus klonk het geschrokken vanaf de tribunes. Frankrijk rukte op, zoveel kwaliteit gebundeld in die blauwe shirts. Pogba met een volley op de benen van de Roemeense doelman Ciprian Tatarusanu, de voorzet kwam uiteraard van Payet van links. Kort daarop tastte Tatarusanu in het niets, na licht contact met Giroud, die raak kopte. Weer kwam de voorzet van Payet, nu weer van rechts.

Het verzet leek gebroken, maar Roemenië is een stug collectief. Patrice Evra, al een eeuwigheid Frans linksback, ging met al zijn ervaring dom een duel in, vloerde Stanciu in het strafschopgebied. Bogdan Stancu schopte de strafschop binnen en zo was de stemming weer zoals ’ie bij het begin was: gedempt.

Toen een gelijkspel al zo goed als fait accompli was, haalde Payet vanaf 25 meter uit. Niet eens die rechtervoet waarmee hij voor West Ham United dit seizoen onvoorstelbaar gekrulde vrije trappen binnen schoot. En zo kreeg het EK 2016 zijn eerste held: Payet, geboren op overzeese departement Réunion bij Afrika, schonk Frankrijk de eerste zege.

    • Bart Hinke