Paus Franciscus eert ‘prostituee’ Maria Magdalena met status van apostel

Met een kleine verandering in de kerkelijke feestkalender heeft de heilige Maria Magdalena op verzoek van de paus dezelfde status gekregen als de twaalf apostelen. Dat betekent dat haar positie belangrijker wordt in de katholieke kerk. Haar feestdag, op 22 juli, moet nu ook aanleiding worden om aandacht te geven aan de rol van vrouwen in de verspreiding van het geloof. In zekere zin is dat een terugkeer naar het begin van de kerkgeschiedenis, toen Maria Magdalena werd omschreven als “de apostel van de apostelen”. Zij was degene die volgens de Bijbel drie dagen na de kruisiging van Jezus ontdekte dat het graf leeg was, en tegen de apostelen vertelde dat Jezus uit de dood was opgestaan. Aartsbisschop Arthur Roche, de secretaris van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten die het besluit vrijdag bekendmaakte, zei: De Heilige Maria Magdalena is een voorbeeld van echte en authentieke evangelisatie; zij is een evangelist die de blijde centrale boodschap van Pasen aankondigt. Maria Magdalena werd ook wel de “boetvaardige prostituee” genoemd – de term wordt vaak toegeschreven aan Gregorius de Grote, paus aan het einde van de zesde eeuw. Sommige auteurs hebben dit later uitgelegd als een bewijs van de patriarchale opstelling van kerkbestuurders.

    • Marc Leijendekker