Raad van toezicht UvA stapt op om conflict met studenten- en ondernemingsraad

De raad van toezicht van de Universiteit Amsterdam, onder leiding van oud-minister Atzo Nicolaï, stapt zo snel als mogelijk op. Dat bevestigen ingewijden aan NRC.

Directe aanleiding is een voor vrijdag geplande bijeenkomst van de twee medezeggenschapsraden van de UvA. Daar dreigden de studentenraad en de ondernemingsraad het vertrouwen in Nicolaï en zijn collega’s op te zeggen.

Met het vertrek van de vier toezichthouders is de bestuurlijke chaos compleet. In 2015 leidden aanhoudende studentenprotesten tot het vertrek van collegevoorzitter Louise Gunning. Bij die crisis waren Nicolaï en zijn collega’s onzichtbaar, wat hen op zware kritiek kwam te staan. De werving en selectie van Gunnings opvolger en een nieuwe rector magnificus verliep stroef. Nog voor de benoeming van het tweetal maakte de volgende bestuurder zijn vertrek bekend: Hans Amman, verantwoordelijk voor de financiën. Oorzaak: een vertrouwensbreuk met Nicolaï. Amman wil, net als veel medewerkers en studenten van de UvA, af van de vruchteloze samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. Nicolaï, sinds 2012 in functie, wil dat niet.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zegt „het besluit van de raad van toezicht te respecteren. Ik verwacht dat dit kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen. De komende tijd zullen betrokkenen, onder wie ik, overleggen over de opvolging van de Raad van Toezicht.”