Tel tot drie, en andere gouden tips voor gedachtenleiders

Hoe ook jij het kan maken als spreker en inspirator voor een zaal vol professionals.

Screenshot YouTube

Of het nu is om van innovatiedenken een kernelement binnen de organisatie te maken, of gewoon om te schnabbelen: thought leader worden zouden we eigenlijk allemaal moeten willen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een zaal opzwepen en inspireren tot iets groters? Simpel. Loop van links naar rechts. Zet cijfers op een plaatje van de aarde. Tel tot drie op je vingers.

De beste tips voor een sterke eerste indruk op een congres of inspiratiedag komen van het Canadese programma This is That. Pat Kelly legt daarin uit dat hij met zijn manier van denken een hele sector richting geeft. Hij is een thought leader. En zo is dat gekomen:

“In 2009 maakte ik kennis met een thought leader en ik vroeg hem: hoe bij je een thought leader geworden? En weet je wat hij zei? Hij zei: “Weet ik niet.” Nu klinkt dat niet alsof het belangrijk is, en dat is het ook niet, maar als ik het drie keer herhaal laat ik je geloven dat het wél belangrijk is. Hij zei: “Weet ik niet. Weet ik niet. Weet… Ik… Niet.” Laten we naar een plaatje van de aarde kijken zonder goede reden.”

In de vier minuten die daarop volgen vertelt hij hoe hij gebruik maakt van technologie. Immers:

“Ik loop even naar mijn laptop. Door dat te doen toon ik jullie hoe ik, als thought leader, technologie snap. En dat er een diapresentatie is. Want iedereen weet dat een presentatie er geloofwaardiger uitziet dan-ie eigenlijk is… Als er dia’s zijn.”

Want dat is eigenlijk het enige dat je als thought leader nog hebt: panache. “Door dit alles te doen… Heb ik de indruk gewekt dat ik wéét waar ik het over heb.”

Bekijk de hele video hier:

    • Bastiaan Nagtegaal