‘Tandarts of mondhygiënist moet beter informeren’

In de behandelkamer is er te weinig uitleg over kosten of nadelen van een behandeling, aldus patiëntenfederatie NPCF.

Patiëntenfederatie NPCF vindt dat er meer mag worden uitgelegd in de behandelkamer.
Patiëntenfederatie NPCF vindt dat er meer mag worden uitgelegd in de behandelkamer. ANP / Lex van Lieshout

Tandartsen en mondhygiënisten moeten de patiënt beter informeren over de kosten van een behandeling en de eventuele nadelen. Dat stelt de patiëntenfederatie NPCF in een zaterdag gepubliceerd onderzoek onder negenduizend leden. “Samen beslissen over de behandeling is nog geen gemeengoed in de tandartspraktijk”, aldus de bond.

De informatievoorziening in de behandelkamer kan over het algemeen beter. Van tandartsen die een behandeling beginnen die duurder is dan 250 euro, geeft bijna de helft geen indicatie van de prijs aan de patiënt. “Dat moet wel en dat wil de patiënt ook graag weten,” schrijft de NPCF.

Als de kosten van een behandeling bekend zijn, laat meer dan een op de vijf patiënten een behandeling aan zich voorbij gaan. Patiënten willen behandelingen bijvoorbeeld uitstellen als hun verzekeringstax is bereikt: uitstel maakt dekking het volgende jaar weer mogelijk.

Niet naar de tandarts

Vier op de tien ondervraagden zegt daarnaast informatie over voor- en nadelen van een behandeling niet of te laat te hebben gekregen. Ook weten patiënten vaak door niet door wie ze worden geholpen, een tandarts of mondhygiënist.

Van de negenduizend ondervraagden zegt een op elke zeven al minstens twee jaar niet naar de tandarts of mondhygiënist te zijn geweest. Bij vijftien procent van hen was geld de belangrijkste reden om niet gaan. Hoger opgeleiden gaan volgens de bond vaker naar de mondhygiënist gaan dan mensen met een lagere scholing.

Boren en vullen

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil de bevoegdheden van mondhygiënisten verruimen, door hen bijvoorbeeld ook gaatjes te laten vullen. De Associatie van Nederlandse Tandartsen (ANT) schreef dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer te vrezen dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de mondzorg.