Rotterdam: miljoenen voor cultuur

De gemeente Rotterdam trekt de komende jaren 4 miljoen euro extra uit voor cultuur. Dat bevestigen bronnen rondom het stadhuis. Het College van B en W, bestaande uit Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA, heeft dit op verzoek van D66 afgesproken bij besloten begrotingsonderhandelingen. Waar het extra geld aan besteed zal worden is nog niet zeker. Mogelijk gaat het naar het Wereldmuseum, dat in grote problemen verkeert. Dat museum zou volgens een advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur vanaf 2017 jaarlijks nog maar 4,5 ton subsidie moeten krijgen, een tiende van de 4,35 miljoen euro die het nu jaarlijks krijgt. Een andere optie is dat het extra cultuurbudget wordt verdeeld over de 89 culturele instellingen die een positief advies kregen van de Rotterdamse kunstraad, waaronder 22 nieuwe subsidieaanvragers. De gemeenteraad moet uiteindelijk beslissen over de besteding van het geld.

De investering in cultuur is een omslag na jaren van bezuinigingen. In 2009-2012 gaf de gemeente nog 90,5 miljoen euro per jaar uit aan cultuur. Vanaf volgend jaar zou er 78,4 miljoen beschikbaar zijn, waarvan 75,9 miljoen vrij verdeeld kan worden, omdat 2,5 miljoen euro al is toegezegd aan Museum Boijmans Van Beuningen voor het publiek toegankelijke depot dat het gaat bouwen in het Museumpark. Bij dit verdeelbare budget komt nu dus 4 miljoen euro: dit jaar 1 miljoen euro en 1,5 miljoen in zowel 2017 als 2018.

    • Claudia Kammer