Opnieuw confrontaties tussen supporters in Marseille

Voor de wedstrijd van zaterdag werden zo’n 90.000 fans verwacht.

De Franse politie in actie tijdens de rellen in Marseille.
De Franse politie in actie tijdens de rellen in Marseille. Niall Carson / AP

In Marseille is het zaterdag voorafgaand aan de EK-wedstrijd tussen Rusland en Engeland tot confrontaties gekomen tussen voetbalsupporters, zo schrijft persbureau Reuters. Supporters gingen elkaar te lijf met onder andere stoelen en ijzeren staven en gooiden met flessen.

In totaal zouden negentien mensen gewond zijn geraakt, meldt persdienst AFP. Zes mensen zijn aangehouden. Volgens de hulpdiensten werd zeker één persoon bewusteloos geslagen en verkeert een Britse supporter in levensgevaar.

De politie heeft waterkanonnen en traangas ingezet. Straten in de stad waren bezaaid met gebroken glas en puin en buiten is Engels gezang te horen. Het God save the Queen wordt luidkeels gezongen, vertelt NRC-redacteur Fabian van der Poll vanuit Marseille:

“Intussen gaat het ook flink mis in de oude haven van Marseille. Nabij de pubs waar de Engelsen drinken, duiken groepen Russen op die uit zijn op een confrontatie. Er vallen veel klappen, waarbij het meestal de Engelsen zijn die neergaan.”

‘Traangas verergert situatie’

Dat is ook het verschil tussen de Britten en de Russen, zegt Van der Poll: de Engelsen drinken vooral bier en ‘happen’ direct als ze worden aangevallen, terwijl de Russen alleen uit zijn op een rel. Ze dragen dezelfde shirts, die verwijzen naar Russische voetbalclubs als Lokomotiv Moskou, en nemen op straat bokshoudingen aan. Van der Poll:

“Het traangas lijkt de situatie juist te verergeren: de Britten vinden dat ze te hard worden aangepakt terwijl ze naar hun idee gewoon bier drinken.”

Boven het stadion - waar alles nog rustig lijkt - cirkelt een helikopter.

Lees verder: De ‘dronken pummels’ zijn in town, over het risicoduel Engeland-Rusland

1.200 politieagenten

Voor de wedstrijd van zaterdag werden zo’n 90.000 fans verwacht. In de stad zijn 1.200 politieagenten gemobiliseerd. Autoriteiten hebben twee afzonderlijke routes naar voetbalstadion Stade Velodrome aangewezen in een poging de orde te bewaren.

NRC-redacteur Fabian van der Poll vanuit Marseille:

Twitter avatar FabvdPoll Fabian Engelsen eren hun koningin veelvuldig. Nu maar hopen dat de zwaargewonde fan haar verjaardag overleeft. https://t.co/2PzDck3MYi

Ook vrijdag werden in Marseille al negen arrestaties verricht en raakten een aantal mensen gewond.

    • Sterre van der Hee