NRC tipt: Engeland - Rusland

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Engeland – Rusland, vooral voor die fantastische voorhoede van Engeland.

Illustratie Pepijn Barnard

Als analisten al twijfelden of topschutter Wayne Rooney wel mee naar het EK moest, dan is er geen twijfel mogelijk: de Engelsen hebben goud in handen. Inderdaad. Met Harry Kane en Jamie Vardy beschikt bondscoach Roy Hodgson deze zomer over twee aanvallers die in de vorm van hun leven verkeren. Snel, wendbaar en met hun gezamenlijke 49 goals in de Premier League uiterst productief.

Mede door de wonderlijke opmars van spits Vardy (29) won Leicester City verrassend de landstitel. Terwijl Tottenham Hotspur was gezegend met de inbreng van Kane (22). De een laatbloeier die enkele jaren geleden nog in de fabriek werkte, de ander een talent dat al snel werd omgedoopt tot Hurry-Kane. Zo overweldigend was zijn entree in het topvoetbal.

Maar beiden speelden nooit een groot toernooi? Klopt. Alleen daarom al heeft Hodgson er goed aan gedaan om Rooney toch op te roepen. Medespelers lopen ook weg met de 30-jarige recordtopscorer van Engeland, die vorig jaar Sir Bobby Charlton voorbijstreefde. Niet alleen vanwege zijn doelpunten, maar ook door zijn rol buiten de lijnen. Hij is degene die de anderen precies kan vertellen hoe ze moeten omgaan met de druk. Dat de Engelsen sinds 1996 nooit verder kwamen dan de kwartfinale, maakt die druk alleen maar hoger.

Weet je nog niet voor wie je moet zijn? Doe de EK 2016 juichwijzer

In dat opzicht lijkt Roy Hodgson de juiste bondscoach. Hij kwam in de vier jaar dat hij bondscoach is niet verder dan de kwartfinale, maar met een trainerscarrière die veertig jaar en twintig ploegen omvat, laat hij zich niet snel het hoofd op hol brengen. Ook niet door de Britse tabloidpers. Toen hem na de oefenzege op Duitsland werd gevraagd of Engeland het EK kon winnen, zei hij: “Dat is de onmogelijke vraag toch? Zeg ik ja, dan schrijven jullie dat we het EK gaan winnen. Zeg ik dat het zwaar wordt, dan staat er dat ik geen vertrouwen in dit team heb.”
Hodgson hield het in het midden. Hij trapte niet in de val.

Letten op:

Engeland: Adam Lallana, de middenvelder van Liverpool maakt veel meters, is tweebenig en kan als spelmaker de gevaarlijke spitsen bedienen.

Rusland: Roman Neustäder, vlak voor het EK kreeg de verdedigende middenvelder zijn Russische paspoort. De speler van Schalke 04 is de enige bij Rusland die in een buitenlandse competitie speelt.

    • Fabian van der Poll