Programma Zondag met Lubach door jury gekozen tot beste televisieprogramma

Het programma Zondag met Lubach heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Cabaretier Arjen Lubach verraste dit tv-seizoen met deze latenightshow waarin hij naar Amerikaans voorbeeld informatieve comedy brengt.

Volgens de jury van de Nipkowschijf is het „de eerste Nederlandse satirische nieuwsshow die gelukt is.” Lubach maakte onder meer debat los met items over de Amerikaans-Europese onderhandelingen over een handelsverdrag (TTIP) en over de monarchie.

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks toegekend door een jury van televisierecensenten aan het beste televisieprogramma. Vrijdag werd de prijs uitgereikt in de Amsterdamse Westergasfabriek.

Het is de 22ste keer dat de prijs naar een programma van de VPRO ging. Ook de VPRO-documentaireseries Langs de Oevers van de Yangtze en De Hokjesman waren genomineerd. De programma’s bereikten ook de laatste vijf in de voorrondes van de Gouden Televizier-Ring 2016. De andere twee kanshebbers voor die award zijn RTL 4’s Geer & Goor: Zoeken een hobby! en het VPRO-programma Koken met Van Boven.

Hans Beerekamp, televisierecensent van NRC en juryvoorzitter van de Nipkowschijf, koos eerder Zondag met Lubach tot het beste televisieprogramma van de maanden januari en februari.